Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

"Μπλοκάρει" τις Belharra ο συνδικαλισμός; Οι εργαζόμενοι της Naval Group περιμένουν πως και πως τους υπουργούς Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδας αύριο

Προ μηνός γράφαμε για “μαρξισμό” στα Rafale, αποκαλύπτοντας πως αυξήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι και πάνε για απεργίες. Οι εργαζόμενοι της Dassault Aviation απέκλεισαν επτά από τα εννέα εργοστάσια στη Γαλλία του ομίλου αεροναυπηγικής και εξοπλισμών ζητώντας αύξηση μισθών.

Σήμερα αποκαλύπτουμε πως τον ίδιο δρόμο οδεύουν και οι εργαζόμενοι της Naval Group, οι οποίοι περιμένουν πως και πως τους υπουργούς Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδας αύριο...

Υπενθυμίζεται πως σε τελευταία συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις φρεγάτες σημειώνοντας πως "για να σωθεί η Group Naval προσέφερε σε μια τιμή ευκαιρίας τις 3 Belharra στην Ελλάδα", ενώ ανέφερε επίσης πως αυτές τις μέρες κρίνεται για τις κορβέτες.  Είπε ακόμη πως επίκειται ταξίδι στην Γαλλία, που μπορεί να επιφέρει και το "κλείσιμο" της συμφωνίας για τις Κορβέτες, "αν το Πολεμικό Ναυτικό κρίνει πως η γαλλική πρόταση είναι η επικρατέστερη, αυτές τις μέρες θα κριθεί, γιατί υπάρχει και η ολλανδική και η ιταλική".  

Και ερχόμαστε στο αυριανό ταξίδι ...

Η υπουργός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, Florence Parly, θα βρίσκεται αυτή την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στη Λοριάν μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της, για να επισκεφθούν το εργοτάξιο της φρεγάτας. Οι εργαζόμενοι όμως ετοιμάζονται για "θερμή υποδοχή" ενώ οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι της Naval Group στη Λοριάν βρίσκονται στη δέκατη κινητοποίησή τους. Δύο ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη, οργανώνουν απεργίες για να προσπαθήσουν να κάμψουν τη διοίκηση σχετικά με την αύξηση του μισθού τους. Και αυτή την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου είναι η τελευταία μέρα για τον ΝΑΟ, τις υποχρεωτικές ετήσιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο για τους 11 χώρους του ομίλου. 

Όχι μόνο, τα συνδικάτα παλεύουν για να αποκτήσουν 13ο μήνα αλλά ζητούν και αύξηση των μισθών που κολλάει με τον πληθωρισμό, γύρω στο 2,8% όταν η διοίκηση προτείνει μόνο 2,3%.

Έχουμε ένα εκπληκτικό σχέδιο φόρτωσης που πολλές εταιρείες μας ζηλεύουν. Δεν μπορείτε να προσφέρετε στο προσωπικό απώλεια αγοραστικής δύναμης όταν ελπίζετε να βγάζετε ένα σκάφος κάθε έξι μήνες.

ανέφερε ο Bruno Le Nézet, εκπρόσωπος της CGT

 

"Πρόκειται για απώλεια αγοραστικής δύναμης 0,5%" , εξηγεί ο Bruno le Nézet, γενικός γραμματέας του οπλοστασίου CGT της Λοριάν, "και είναι απαράδεκτο. Έχουμε ένα φανταστικό σχέδιο φόρτωσης που έχουμε πολλές εταιρείες. Δεν μπορείτε να προσφέρετε στο προσωπικό απώλεια της αγοραστικής δύναμης όταν ελπίζεις να βγάζεις ένα σκάφος κάθε έξι μήνες".

Για τον αξιωματούχο του σωματείου, η διοίκηση ήλπιζε ότι η αναμέτρηση δεν θα επανερχόταν μετά τις διακοπές. Από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, όμως, οι εργαζόμενοι έχουν κινητοποιηθεί ξανά και σκοπεύουν να ενημερώσουν την υπουργό τους.

 

Μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη

 

Διότι αυτή την Πέμπτη, η Florence Parly, Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι παρούσα στον χώρο του Naval Group Lorient. Συνοδευόμενη από τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, που πρόκειται να επισκεφθεί το εργοτάξιο των φρεγατών Άμυνας και επέμβασης που παρήγγειλε η Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τρεις φρεγάτες μάχης τελευταίας γενιάς που θα δώσουν δουλειά μέχρι το 2025 στους υπαλλήλους.

Σκίτσο των φρεγατών επέμβασης (FDI) που παρήγγειλε η Ελλάδα.

 

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει να την "στριμώξουν"! 

«Πρέπει να μας δώσει χρόνο να μιλήσουμε για το ΝΑΟ αλλά και για τους κρατικούς εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί έχουν παγώσει εδώ και δέκα χρόνια. Είναι οι εργαζόμενοι που δημιουργούν τον πλούτο της εταιρείας και κατασκευάζουν τα πλοία. Πρέπει να τους ανταμείψει στην εύλογη αξία τους.», καταλήγει ο Bruno le Nézet.

Στο μεταξύ, σήμερα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχεια που θα δοθεί στο κίνημα εάν η διοίκηση δεν επανεξετάσει τις προτάσεις της.

 

Τέλος ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί και στην Βρέστη για την άτυπη συνάντηση υπουργών Άμυνας της ΕΕ. 

https://twitter.com/npanagioto/status/1480963525963046913

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ