Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί η Τουρκία δεν αγοράζει μεταχειρισμένα F-16 προκειμένου να αντισταθμίσει άμεσα την Ελληνική αεροπορική υπεροχή;

Κατά το παρελθόν έτος, ορισμένες χώρες είτε αγόρασαν είτε εξέφρασαν την πρόθεση να αγοράσουν μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για διάφορους λόγους. Η Κροατία, η Ινδία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει συμβάσεις για την απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Τώρα, η Ρουμανία είναι πιθανό να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα με μια συμφωνία για τα F-16 της Νορβηγίας.

Μεταχειρισμένα Rafale για την Κροατία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Κροατία στα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Mario Banožić και η Γαλλίδα ομόλογός του Florence Parly υπέγραψαν συμφωνία για 12 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3-R που θα χρησιμοποιηθούν από την Κροατική Πολεμική Αεροπορία.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα της απόφασης που έλαβε το Ζάγκρεμπ τον περασμένο Μάιο, όταν η χώρα επέλεξε την Dassault Rafale για μια συμφωνία που εκτιμήθηκε σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης εκτείνεται επίσης σε οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά, υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και εκπαίδευση που θα απαιτήσει η Κροατική Πολεμική Αεροπορία.

Η Γαλλία πρέπει να παραδώσει τα πρώτα έξι δικινητήρια αεροσκάφη το 2024, ενώ τα υπόλοιπα έξι τζετ θα παραδοθούν το 2025.

Η είσοδος αυτών των 12 πολεμικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας να αντικαταστήσει τα γηρασμένα σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά MiG-21 που ανήκουν στην εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυτά τα αεροσκάφη είναι ξεπερασμένα, με μερικά μόνο να παραμένουν σε λειτουργία.

Συμφωνία Ινδίας για ανταλλακτικά Mirage

Στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) υπέγραψε συμφωνία με γαλλική ιδιωτική εταιρεία για την απόκτηση αεροσκαφών Mirage 2000 που καταργήθηκαν, τα οποία προορίζονται για την παροχή ανταλλακτικών στον τρέχοντα στόλο Mirage της χώρας.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η IAF αγόρασε ουσιαστικά 24 μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage 2000 κατασκευασμένα από τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation. Η συμφωνία είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης του γηρασμένου στόλου των μαχητικών τέταρτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ανταλλακτικά  για τις δύο σημερινές μοίρες του Mirage 2000.

Η άμεση ανάγκη για 300 κρίσιμα ανταλλακτικά λειτούργησε ως το έναυσμα για αυτή την απόκτηση των μεταχειρισμένων  αεροσκαφών. Η συμφωνία έγινε σε μια εποχή που αυτό το πολεμικό αεροσκάφος είναι ξεπερασμένο στη Γαλλία.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που έκανε πρόσφατα η Ινδία για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Η Print ανέφερε ότι η IAF είχε επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία για την προμήθεια 16 Mirage που καταργήθηκαν πέρυσι. Η παράδοσή τους ολοκληρώθηκε το 2021.

Η έκθεση ανέφερε περαιτέρω ότι εξαρτήματα, όπως τα φτερά ενός αεροσκάφους χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση βεβλημένου . Εάν κάποιο από τα φτερά του αεροσκάφους της IAF αναπτύξει ρωγμή, το φτερό από το μεταχειρισμένο αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αυτό ισχύει και για τον κινητήρα των Indian Mirage που, παρά το γεγονός ότι είναι πιο ισχυρός, έχουν 80%  ομοιότητα με τον αρχικό, επιτρέποντας τη χρήση πολλών εξαρτημάτων και για αυτό το εξάρτημα. Από τις 25 Νοεμβρίου, η Ινδία είχε ήδη λάβει 2 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage 2000 από την παρτίδα του.

Η Ρουμανία προμηθεύεται μεταχειρισμένα F-16

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ζήτησε από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου να του  δώσουν το πράσινο φως για την αγορά 32 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας περίπου 513 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από αυτό το ποσό, περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται στη Νορβηγία για την αγορά των αεροπλάνων, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμεύσουν ως πληρωμή για την επιμελητεία και τον εξοπλισμό που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ.

Η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία αντικαθιστά τα F-16 με τα «πιο εξελιγμένα» μαχητικά stealth F-35. Η απόκτηση αυτών των 32 μαχητικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στη Ρουμανία, η οποία χρησιμοποιεί ήδη 17 F-16, να αποσύρει τα απαρχαιωμένα MiG-21 της σοβιετικής εποχής.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Βασίλε Ντίντσου, δήλωσε ότι η αγορά των πρόσθετων F-16 θα επιτρέψει στην αεροπορία της χώρας να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες και να   διεξάγει περισσότερη και καλύτερη  επιτήρηση, ιδιαίτερα στην ανατολική ακτή της.

Ο Ντίντσου σημείωσε επίσης ότι ο στρατός του κράτους του «δεν ήταν πολύ καλά εξοπλισμένος», υπονοώντας την ανάγκη να διατεθούν χρήματα σε περισσότερα αεροσκάφη και πλοία , προβαίνοντας  σε προμήθειες ακόμη και με αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες.

Ο Ντίνκου πιστεύει ότι τα μεταχειρισμένα F-16 είναι λειτουργικά, σε καλή κατάσταση και εξακολουθούν να είναι «βιώσιμα» για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια.

Στην αγορά των Rafale και  η Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σε μια συμφωνία 2,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα παρήγγειλε 18 πολεμικά αεροσκάφη Rafale στη Γαλλία. Από αυτά τα 12 επρόκειτο να είναι μεταχειρισμένα. Σκοπός αυτής της εξαγοράς ήταν η ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων με τη γειτονική Τουρκία.

Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σχέδια για την απόκτηση επιπλέον έξι Rafales.

Ενώ η Ελλάδα έκανε αυτή την κίνηση, η Τουρκία παρέμενε σε επιφυλακή για μαχητικά αεροσκάφη για να γεμίσουν τα  κενά σημεία της Πολεμικής Αεροπορίας της προτού το δικό της ιθαγενές πολεμικό αεροπλάνο είναι έτοιμο για υπηρεσία.

Σημειωτέον ότι οι EurAsian Times είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι η Δανική Πολεμική Αεροπορία θέλει να πουλήσει περίπου 16-24 από τα 43 F-16 που διαθέτει.

Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι η Τουρκία είναι πιθανός πελάτης για τα F-16 που η Δανία θέλει να αντικαταστήσει καθώς προετοιμάζεται για την απόκτηση 27 F-35 που θα φτάσουν το 2027.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας , προκειμένου να επαυξήσουν την αεροπορική τους ισχύ, προμηθεύονται μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale , ενώ άλλες όπως η Ρουμανία μεταχειρισμένα F-16.

Η Τουρκία μολονότι υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας από τη Δανία μεταχειρισμένων F-16, εμμένει στο να προμηθευτεί 40 νέα F-16 Block70 από τις ΗΠΑ και 80 κιτ για ισάριθμα δικά της F-16, αν και γνωρίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, για να μην πω βέβαιο, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω αντίδρασης από το Κογκρέσο.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιδιώκει να έχει ως δικαιολογία την τυχόν μεταστροφή της στη Ρωσία και την αγορά μαχητικού αεροσκάφους από αυτή, πιθανότατα του Su-35 ή την επίσπευση παραγωγής  του  εγχώριου μαχητικού 5ης γενιάς TF-X με ρωσική βοήθεια και παροχή τεχνογνωσίας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η "φιλοξενία" στην Τουρκία 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ εκ των οποίων τουλάχιστον 12 Rafale, εξανεμίζει την απόκτηση αεροπορικής υπεροχής που θα είχε η χώρα μας από το 2022 , αφού αναμένεται στις αρχές τού έτους να φθάσουν τα 6 πρώτα Rafale στην Ελλάδα, τα οποία και θα ενταχθούν στην πολεμική μας αεροπορία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ