Εθνικά θέματα

Πάιατ: Κεντρικός άξονας της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπως αναφέρει το Evros-news.gr.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Αλεξανδρούπολη, πιθανόν για τελευταία μια και ολοκληρώνει σε λίγο καιρό την θητεία του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, είχε αρχικά συνάντηση και συνεργασία με την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στα γραφεία του ΟΛΑ. Εκεί ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Πρόεδρο Κώστα Χατζημιχαήλ για τις εξελίξεις στην άψογη ελληνοαμερικανική συνεργασία που αφορά το λιμάνι και τον ευχαρίστησε θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια προς τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και τον  Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Υποστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Στην ομιλία του και αφού χαιρέτισε στα ελληνικά όσους παραβρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση, επεσήμανε-μεταξύ άλλων- πως “ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης – για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή”.

“Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως Πρέσβης (σ.σ. η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι. “Κάθε φορά”, τόνισε, “καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας – όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας”.

Τι είπε για τις αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση

Αναφερόμενος δε στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως “αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες”.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ότι “οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον” και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι “ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας”.

“Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ”, σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση

Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμυντική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο, “δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας”.

“Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

“Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες.

Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την “πολύ θερμή”, όπως τού μετέφεραν, υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ