Εθνικά θέματα

Φίλης, Λαμπρόπουλος: Η Τουρκία του Ερντογάν θυμίζει την Ιταλία του μεσοπολέμου

O Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης και ο Ιστορικός και στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μιλούν για την περίοδο του μεσοπολέμου και τις ομοιότητες με την περίοδο που διανύουμε στον δημοσιογράφο Ανδρέας Μαζαράκη και την εκπομπή ο Εξαρχείων.

Ως ελληνικός μεσοπόλεμος σε αντιδιαστολή µε τον Ευρωπαϊκό ορίζεται ιστοριογραφικά η περίοδος µεταξύ του 1923 και του 1940, µεταξύ δηλαδή της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εισόδου της Ελλάδας στο Β' Π.Π.

Την ομοιότητα του δόγματος της Τουρκίας για την γαλαζια πατρίδα με το Mare Nostrum του Μουσολίνι επισημαίνουν οι ομιλιτές.

Mare Nostrum: Η λατινική έκφραση Mare Nostrum (Μάρε Νόστρουμ), που σημαίνει «η θάλασσά μας», ήταν έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι της αυτοκρατορικής περιόδου για να χαρακτηρίσουν τη Μεσόγειο, καθώς αυτή περικλειόταν από εδάφη της Αυτοκρατορίας τους.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσσολίνι, ο οποίος αναφερόταν με αυτό τον τρόπο στην ισχύ του ιταλικού στόλου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ