Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μητσοτάκης: Ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας -Θα συμμετάσχουμε στον Ευρωστρατό

Για ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασιας Ελλάδας-Γαλλίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου και στο Νίκο Αλιάγα για την ΕΡΤ. Ζήτησε πάντως υπομονή για τις λεπτομέρειες οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση αν είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ανέφερε: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή . Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ευρώπη θα ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με την γεωπολιτική της δύναμη με την δημιουργία του Ευρωστρατού, ενώ διευκρίνισε πως με αυτόν τον τρόπο δεν υπονομεύεται το ΝΑΤΟ και οι βορειοατλαντικς σχεσεις.

“Και την Ελλαδα την ενδιαφέρει το Σαχελ που δεν συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ. Και να φυλάσσονται τα ευρωπαικά σύνορα είναι ευθύνη της Ευρώπης . Είναι ώριμη πρόταση ο Ευρωστρατός διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα ων διεθνών σχέσεων. Εμείς οι Ευρωπαίοι είματε καθ' ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να δρα αυτόνομα αν κρίνει η Ευρώπη πως υπάρχονυ δοτικά συμφέροντα”

Τόνισε δε πως σε περίπτωση που υπάρξει Ευρωστρατός “σε πολύ ενεργό επίπεδο θα συμμετείχε η Ελλάδα”. “Δεν μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη χωρίς να συμμετέχουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και νωρίτερα πως δεν είναι μόνο οι φρεγάτες και οι κορβέτες! Ο πραγματικός “θησαυρός” που φέρνει από το Παρίσι ο Μητσοτάκης είναι το Δόγμα αμυντικής συνδρομής!

“Με τη Γαλλία θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα” τόνισε στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Ενώ αποκάλυψε πως με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν “έχουμε φιλική σχέση είναι άνθρωπος με βαθιά παιδεία”

 

Ελληνοτουρκικά

 

“Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρωτουρκικές, υπήρχαν όμως χώρες όπως η Γαλλία που προσέφεραν απτή βοήθεια μέσω και στρατιωτικής παρουσίας” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα». Υπογράμμισε ότι μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας.

Διεθνείς σχέσεις

“Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά” τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης που διεξήχθη σε χώρο του Λούβρου και μίλησε για εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, νέες σχέσεις με αραβικές χώρες και την Αίγυπτο αλλά και την Αφρικη.

Ανέφερε πως “η γνώμη της Ελλάδας μετρά στην Ευρώπη” ενώ θεώρησε απίθανο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κύματα μεταναστών απο το Αφγανιστάν

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...