Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Δένδια και Κεμαλιστές θέλουν οι Αμερικανοί να κυβερνήσουν Ελλάδα-Τουρκία;

Πρωταγωνιστής την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και αυτήν που θα έρθει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πριν βρεθεί στην Νέα Υόρκη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία τις προάλλες ζητώντας  ούτε λίγο ούτε πολύ να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. 

Και ποιοι είναι οι βασικοί εκπρόσωποι του κοσμικού κράτους; Η αντιπολίτευση και οι Κεμαλιστές που αντιτίθενται στον Ερντογάν και κερδίζουν διαρκώς πόντους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Το σενάριο, λοιπόν που “παίζει” από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αφορά τις επιθυμίες των Αμερικανών για την επόμενη μέρα σε Αθήνα και Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι θεωρούν πως ο Νίκος Δένδιας προαλείφεται για “χαλίφης στην θέση του χαλίφη” και χτίζει ηγετικό προφίλ. Άλλωστε για αυτά τον κατηγόρησαν όταν τους “τα έσουρε” μπροστά στον Τσαβούσογλου προ μηνών...μέσα στην έδρα τους.

Τώρα συνδυάζουν το ταξίδι του στις ΗΠΑ με αυτές τις φιλοδοξίες. Οι Τούρκοι του “σουλτανάτου” του Ερντογάν πιστεύουν πως οι Αμερικάνοι βλέπουν με καλό μάτι το δίδυμο Δένδιας-Κεμαλιστές στην εξουσία Ελλάδας-Τουρκίας. Άλλωστε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ δήλωσε πως δεν είναι στα συμφέροντα των ΗΠΑ μια ελληνοτουρκική κρίση.

Συνάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι Δένδια αφορά και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ, όπως την ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.  Η επέκταση όμως είναι 5ετής που σημαίνει θα διαρκέσει και μετά το 2023, η οποία είναι εκλογική χρονιά (αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις) και για την χώρα μας και για την γείτονα! Μέχρι τότε πολλά μπορεί να έχουν συμβεί οπότε οι Αμερικανοί τζογάρουν πολιτικά στην επόμενη μέρα των δύο χωρών. Είτε αν υπάρξουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές είτε μακροπρόθεσμες.

Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων, από Δευτέρα 20 έως και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια -παράλληλα με ορισμένες επαφές σε υπουργικό επίπεδο- θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, στο μενού των συναντήσεων ψηλά είναι Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και ο Σαουδάραβας ομόλογος του. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Ελλάδα “πάτησε πόδι” στη Σαουδική Αραβία με εξοπλισμό και δυνάμεις.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις, μαζί με την Κύπρο, με αντικείμενο διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη επαφές με την Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία , αλλά κα άλες χώρες της Αφρικής, ενώ επίσης, προβλέπεται συνάντηση με τον νέο Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να εξετασθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...