Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Απάντηση του Α/ΓΕΕΔ στην τουρκική NAVTEX παρουσία Αμερικανού Ναυάρχου

Απάντηση που θα προκαλέσει πολλά σχόλια έδωσε ο Έλληνας Α/ΓΕΕΔ στην τουρκική NAVTEX Νότια στην Κρήτη, και στο ισχυρισμό περί τουρκικής ΑΟΖ, αφού έχει κατατεθεί και σχετικό υπόμνημα στον ΟΗΕ.

“ Θα είναι πιο δυναμική από ποτέ η παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Σούδα, λόγω αυξημένων αποστολών σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Αυτή παρουσία θα γίνει αισθητή τις επόμενες ημέρες. Αυτό έχει σχέση με τα σχέδια αναβάθμισης της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων στο νησί”, δήλωσε ο Έλληνας Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Κ.Φλώρος παρουσία του Αμερικανού ανωτάτου αξιωματικού.

Ένα τεράστιο σχέδιο της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη με την μετατροπή της Κρήτης σε μια τρομερή βάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, από την οποία θα ελέγχουμε μια τεράστια περιοχή της Α. Μεσογείου, ειδικά τώρα που οι Τούρκοι μιλούν “ τουρκική ΑΟΖ” νότια του νησιού.

Η μετατροπή της Κρήτης σε φρούριο είναι κομμάτι του ίδιου νατοϊκού σχεδίου για έλεγχο ουσιαστικά όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων της Α.Μεσόγειου, τα οποία η Άγκυρα θέλει να υφαρπάξει με προκλητικό τρόπο, όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα

Ταυτόχρονα, Αθήνα και Ουάσιγκτον, σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός «αμερικανικού φρουρίου» στο κέντρο του Αιγαίου, ικανού να εποπτεύει μια ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια. Η νέα εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων.  

Όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης την οποία «τρέχουν» το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητα αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAV’s ) για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Από παλιά είχε επισημανθεί από υψηλόβαθμους αξιωματικούς η χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών.  

Μία βάση, που θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Το νέο στοιχείο είναι βέβαια τώρα τα UAV’s, τα οποία έχουν πλέον σημαντικό ρόλο σε αστραπιαίες συγκρούσεις.

Ο σχεδιασμός των Επιτελείων για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και UAV’s στο Ηράκλειο, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης πολύ συντομότερα σε σύγκριση με το φιλόδοξο πρότζεκτ της δημιουργίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα.
Οι Επιτελείς μπορεί να θέλουν περισσότερα πλοία να σταθμεύουν μόνιμα στην Κρήτη, δηλαδή μία δεύτερη «Σαλαμίνα» αλλά γνωρίζουν ότι μία τέτοιου μεγέθους ναυτική βάση απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και χρήμα για να υλοποιηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η νέα τουρκική πρόκληση, αφορά NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανοιχτά της Κρήτης. Η Τουρκία αναφέρει ότι η δηλωθείσα περιοχή από την Ελλάδα έχει δηλωθεί ως τουρκική στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες.
Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι ορατό από, ποτέ.

Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...