Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Δε... «μάσησε» τα λόγια του ο Παναγιωτόπουλος

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist και πιο συγκεκριμένα στο πάνελ για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα: «Γεωπολιτική τριβή στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακή ασφάλεια – Περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί με τον ΥΕΘΑ, στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο Κύπριος ομόλογός του Χαράλαμπος Πετρίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ο Σλόμο Μπεν ‘Αμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις δηλώσεις του ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά και τις προκλήσεις της έχει καταντήσει πρόβλημα για όλους.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό τόνισε, μεταξύ, άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο του Economist.

«Κάθε φορά», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «που υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτά επεκτείνονται πέρα από τα όρια της περιοχής. Κάθε φορά που επικρατεί ειρήνη, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για ευημερία στην περιοχή και πέρα από αυτήν».  «Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε: «Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία. Και το δεύτερο η βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία και η προβληματική Άγκυρα

 

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια» και «τιμά τις υποχρεώσεις της ως μέλος του NATO». Χαρακτήρισε «στρατηγική» τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο».

Για την αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, ως διμερής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία» αλλά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα καθώς ελλοχεύει «ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής», με δεδομένο ότι η Τουρκία δρα «αψηφώντας το διεθνές δίκαιο».

«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Από τη Συρία και τη Λιβύη έως την περιοχή του Καυκάσου». «Το συμπέρασμα», πρόσθεσε, «είναι ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται τώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έχουν ήδη αντιληφθεί». Κάλεσε, δε, την Τουρκία να «σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» τονίζοντας ότι «υπάρχει όριο στις εθνικές φιλοδοξίες». «Η Τουρκία», συμπλήρωσε, «πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».

Στο πάνελ, συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εξελίξουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα με «αναβάθμιση και εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων και «επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας». Ειδικότερα, για τη στρατιωτική συνεργασία, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις αλλά και για τις συνεργασίες με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Πετροχώρι και το Στεφανοβίκειο. Χαρακτήρισε «κοινό το όραμα Ελλάδας και ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο» καθώς οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αξίες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...