Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Εγκαινιάστηκε το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη - Επένδυση-''μαμούθ'' ελληνικού κολοσσού στο Τομπρούκ

Με λαμπρότητα και με την παρουσία της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, εγκαινιάστηκε σήμερα το ελληνικό γενικό προξενείο στην πόλη αυτή της Ανατολικής Λιβύης. Το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη είναι το πρώτο που επαναλειτουργεί σε αυτή την πόλη μετά την πρόσφατη περίοδο αναταραχής στη Λιβύη.

Σε χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που η παρουσία του σήμερα στη Βεγγάζη συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του πρώτου Προξενείου που θα λειτουργήσει στην πόλη. «Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε προξενική εκπροσώπηση στη Βεγγάζη, ορόσημα που επιβεβαιώνουν, διευρύνουν και συμπληρώνουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών», διαμήνυσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα. «Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται», προσέθεσε.

Ακολούθως, ο Κ. Φραγκογιάννης έκανε αναφορά στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή, καθώς πριν από 27 αιώνες οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν στην Κυρηναϊκή, στα παράλια της Λιβύης και εστίασε στh διαχρονική συνεργασία της χώρας μας με τη Λιβύη. «Η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής», ανέφερε.

Επίσης, εστίασε στην «ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική» θέση της στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη, είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με σκοπό την αναθέρμανση και επανεκκίνηση των σχέσεων μας, η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με σκοπό τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εκατέρωθεν υψηλού επιπέδου επισκέψεις - του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του Προέδρου Μένφι στην Αθήνα -, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεων μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες στην Τρίπολη και σήμερα στη Βεγγάζη, είπε πως ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. «Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού», συμπλήρωσε.

Απέδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς, όπως είπε, αυτό θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών, ανέφερε πως έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη φιλοδοξία το Γενικό Προξενείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Λιβύη.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες της περιοχής, που άντεξαν τις δυσκολίες και κακουχίες και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, προσέθεσε. «Η λειτουργία του Γενικού Προξενείου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για εσάς» είπε και έστειλε το μήνυμα: «Η Ελλάδα επέστρεψε στη Λιβύη και θα παραμείνει».

Καταληκτικά, ευχήθηκε στον νέο Γενικό Πρόξενο Αχιλλέα Ρακίνα, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη δύσκολή αποστολή που αναλαμβάνει και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξη και συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

Πρόξενος Ελλάδας στη Βεγγάζη: Ιστορική ημέρα που θα καταγραφεί στην πορεία της μακραίωνης σχέσης φιλίας 

 

Το γενικό προξενείο θα εργαστεί ακούραστα για την ευόδωση της σημαντικής αποστολής του, υπό την καθοδήγηση της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, δεσμεύθηκε ο νέος πρόξενος του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη Αχιλλέας Ρακίνας Είπε πως είναι μια ιστορική ημέρα που θα καταγραφεί στην πορεία της μακραίωνης σχέσης φίλιας και συνεργασίας που οι δύο χώρες απολαμβάνουν.

 

Δήμαρχος Βεγγάζης: Είναι ιστορική ημέρα για μας - Είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει στη Βεγγάζη 

 

Ιστορική ημέρα για τη Βεγγάζη χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου, ο δήμαρχος της πόλης Σάγκαρ Μπιζιούαρι. Επισήμανε πως είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει στη Βεγγάζη και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε πως για τη λειτουργία του προξενείου κατέβαλλαν προσπάθειες πάρα πολλοί παράγοντες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον γενικό πρόξενο για την εκπλήρωση των καθηκόντων του.

 

Υφυπουργός Εξωτερικών Λιβύης: Καλώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να ανοίξουν τα προξενεία τους στη Βεγγάζη 

 

Τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της υπουργού Εξωτερικών μετέφερε, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αρμόδιος για προξενικές υποθέσεις.

Ευχαρίστησε τον Έλληνα επιτετραμμένο στη Λιβύη για τις προσπάθειες του στη στήριξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και συνεχάρη τον γενικό πρόξενο της Βεγγάζης, εκφράζοντας τη δέσμευση πως θα του παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για τη λειτουργία του προξενείου.

Στη συνέχεια, ο υφυποτυργός υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρθηκε στις επισκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνοντας πως δείχνει την επιθυμία των δύο χωρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, συμφώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν και οι δύο πλευρές να δραστηριοποιηθούν.

Επισήμανε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει προξενείο στη Βεγγάζη και κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να ανοίξουν τα προξενεία τους στη Βεγγάζη.

 

Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης: Η παρουσία του προξενείου θα αναπτύξει τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης 

 

Η επαναλειτουργία του προξενείου της Βεγγάζης ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, τόνισε ο πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Σημείωσε πως η παρουσία του προξενείου θα είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών κι άλλων σχέσεων και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να ανοίξουν τα προξενεία τους στη Βεγγάζη.

Επίσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, καθώς και των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής μετέφερε ο Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

 

Επένδυση της Μυτιληναίος στη Λιβύη 

 

H ανακοίνωση: 

''Λίγες μέρες μετά την μεταφορά της πρώτης τουρμπίνας και της γεννήτριας της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650 MW, που κατασκευάζει η MYTILINEOS στο Tobruk, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Mohammed Dbeibeh, επισκέφθηκε το εργοτάξιο για να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Η νέα μονάδα είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση της χώρας, αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας, τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση και τη ζωή των πολιτών της.

Συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στη χώρα, με την επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη και του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.''

 

https://twitter.com/LibyaReview/status/1412073624404729858

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ