Εθνικά θέματα

Ντόμινο εξελίξεων: Ρώσοι στην Μεσόγειο, Αμερικανικά πλοία στην Σούδα-Στρατηγικές κινήσεις

Γράφαμε την πρώτη του μηνός πως κατεβαίνουν οι Ρώσοι και διεξάγουν ασκήσεις μεγάλης εμβέλειας στην Μεσόγειο

Το ίδιο διάστημα σαν από...σύμπτωση έφτασαν στην Σούδα αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών στη Σούδα βρέθηκε επίσης υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων για το πέρασμα του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth.

Όσον αφορά την έλευση των αμερικανικών πλοίων, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τα USS Donald Cook (DDG 75) και USS Roosevelt (DDG-80) που έχουν φτάσει στον κόλπο της Σούδας με επίσημη αναφορά πως πρόκειται “για περίοδο logistics και συντήρησης”.

Με δεδομένη όμως την παρατεταμένη ένταση των αμερικανικορωσικών σχέσεων σε περιοχές όπως η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν “κάτι παραπάνω” στην παρουσία των αμερικανικών πλοίων στην Σούδα, δεδομένης και της ρωσικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο , που προαναφέραμε.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στην μέση. Άλλωστε η ενόχληση των Ρώσων φάνηκε και πρόσφατα, όταν όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, κατηγόρησαν την χώρα μας πως "Οι Έλληνες συμμετείχαν στην άσκηση ADEX στη Μαύρη Θάλασσα''.

Η δραστηριότητα ναυτικής υποστήριξης Souda Bay είναι μια επιχειρησιακή βάση στην ξηρά που επιτρέπει στις ΗΠΑ και σε συμμάχους, να βρίσκονται εκεί που χρειάζονται όταν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία, αναφέρουν πηγές του αμερικανικού ναυτικού.

 

Ενοχλημένη και η Tουρκία

 

Στο μεταξύ η παρουσία των αμερικανικών πλοίων στην Σούδα στέλνει εμμέσως πλην σαφώς και μήνυμα στην Τουρκία. Άλλωστε πρόσφατα ο εκ των ιδρυτών της τουρκικής “Γαλάζιας Πατρίδας”, Γκρεντένιζ Τσεμ, δήλωσε ενοχλημένος πως Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν μέσω της αμερικανικής βάσης στην Σούδα να ελέγχουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Φυσικά, αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση υπέρ της Ελλάδας ως στρατηγικού πολλαπλασιαστή δύναμης των ΗΠΑ, η οποία θα υποστηρίξει την Ελλάδα εάν υπάρξει μελλοντική τουρκο-ελληνική σύγκρουση», τόνισε. Μέσω της αμερικανικής βάσης η Ελλάδα θα έχει εικόνα σε κάθε πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των αμερικανικών ραντάρ, τονίζεται. Σύμφωνα με τον Γκρεντένιζ Τσεμ η Κρήτη «είναι μια από τις σημαντικότερες προοπτικές του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο». «Τα τουρκικά στενά είναι μια περιοχή όπου περνά το 60% των εισαγωγών και εξαγωγών της Ρωσίας, μαζί με το Αιγαίο Πέλαγος. Ένα μέρος όπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως ρέουν νότια», τόνισε.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ