Εθνικά θέματα

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενάντια στον άξονα Τουρκίας-Ιράν

Για αντι-ιρανική συμμαχία Τουρκίας-Ιράν κατά του αμυντικού άξονα Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ, κάνει λόγο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων και η δημοσιογράφος Εύα Κουλουριώτη.

Όπως αναφέρει το National Post, oυσιαστικά διάφορα εξωτερικά κέντρα μας “σερβίρουν” ως νέο κίνδυνο για την Ελλάδα όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράν μαζί με τις τρομοκρατικές οργανώσεις του (Σιιτικές πολιτοφυλακές-Χεζμπολάχ κα), μόνο και μόνο επειδή η Αθήνα ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Αυτές οι σχέσεις της Ελλάδος ενοχλούν πρωτίστως την Άγκυρα και τα νεο-οθωμανικά σχέδια για μια “Pax Turka” στην Α. Μεσόγειο, αλλά αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ και εξαιτίας της Ελλάδος.

Η δημοσιογράφος του αραβικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει ότι “η δήλωση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού, υποστρατήγου Αβίβ Κοτσάβι, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα στην Ουάσιγκτον και μια πιο άμεση προειδοποίηση στην Τεχεράνη.

Αυτό που ήταν εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έβαλε την Ελλάδα στην κορυφή των αμερικανικών προτεραιοτήτων.

Η Αθήνα έχει μακρά ιστορία αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, ειδικά μετά την Κυπριακή κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τις αμυντικές προμήθειες περισσότερο ως διπλωματική κάρτα παρά ως επέκταση της στρατιωτικής τους πολιτικής, δεδομένης της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Ελλάδα στο παρελθόν απέφευγε να εμπλακεί σε περιφερειακές ή διεθνείς συγκρούσεις.

Αλλά αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια της νυν ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Αθήνα ακολουθεί μια διαφορετική διπλωματική στρατηγική την συνδυάζει με μια σειρά στρατιωτικών συμφωνιών με αγορές όπλων, ξεκινώντας μια νέα φάση στην περιοχή, του Αιγαίου Πελάγους έως τα θερμά ύδατα του Κόλπου.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια προληπτικού τύπου διπλωματική στρατηγική με περιφερειακές χώρες, ξεκινώντας μια νέα εποχή από γεωπολιτική άποψη.

Το πιο σημαντικό ορόσημο στην ώθηση της στρατιωτικοποίησης από πλευράς Ελλάδος ήταν και η συμφωνία με το Αμπού Ντάμπι, με την υπογραφή κοινής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2020.

Μια ανάλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη αποκαλύπτει τους λόγους για την υπογραφή αυτής της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα.

Το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, που υπεγράφη στο τέλος του 2019, ήταν η πρώτη σπίθα αλλαγής που διαμόρφωσε το δρόμο της Ελλάδος καθοδηγώντας τις νέες πολιτικές και στρατιωτικές της προτεραιότητες.

Για την ελληνική πλευρά, η συμφωνία με τα ΗΑΕ θέτει την Αθήνα στη μέση μιας σύγκρουσης που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, και την καθιστά πλέον εχθρό του Ιράν και των πολιτοφυλακών του, κάτι που είναι αρκετά σοβαρό”, τονίζει η ίδια.

Επισημαίνουμε ότι τέτοιες απόψεις δεν ανταποκρίνονται στην βούληση των περισσοτέρων Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος, σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε στην χώρα μας καθημερινά.

Ο Τουρκικός κίνδυνος δεν είναι μόνο υπαρκτός αλλά έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της πολεμικής απειλής.

Η Ελλάδα διάλεξε “στρατόπεδο” στην Α. Μεσόγειο ( Ισραήλ-Αίγυπτο-ΗΑΕ) και μαζί πιθανόν “διάλεξε και αντιπάλους”, διότι πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά, ειδικά όταν διακυβεύεται η εθνική μας ακεραιότητα, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ανέπαφη και αυτό είναι το μείζων.

Όσο για το Ιράν, η χώρα μας προς παρόν διατηρεί καλές διπλωματικές σχέσεις, χωρίς κανένα έτερο πρόβλημα, ακολουθώντας την πάγια τακτική της με τις χώρες της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...