Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο: Σε επιχειρησιακή χρήση τα σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου MARK V

Την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε τακτικά αντικείμενα των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK V «ΑΙΟΛΟΣ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου. Παρόντες στην δραστηριότητα ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Ιωάννης Παπαβλάχος ΠΝ.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επερχόμενης αναδιοργάνωσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), όπου θα ενταχθούν και δυνάμεις Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα ανωτέρα σκάφη διετέθησαν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ ως υλικό Excess Defence Articles (EDA) και την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 αφίχθησαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τεχνικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και επισκευής για την ενεργοποίησή των MARK V, η δε επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ΔΥΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβάθμισης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών).

Με αυτόν τον τρόπο, η υπό συγκρότηση Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) επαυξάνει κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η παρθενική εμφάνιση των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK V, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα για την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Τα δύο σκάφη (P62 και P63) είναι εξοπλισμένα όπως φαίνεται στο βίντεο που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ, με δύο (2) πολυβόλα FN MAG 7,62 χιλ. και δύο (2) βαριά πολυβόλα M2HB 0,50″ έκαστο ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 16 βατραχανθρώπους με πλήρη φόρτο και ένα φουσκωτό σκάφος στην πρύμνη (π.χ zodiac).

Με μήκος 25 μέτρα και βάρος 57 τόνους, μπορούν να επιχειρήσουν σε αποστολές ακόμα και 800 χλμ μακριά από τη βάση τους. Μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα έως 65 και  κόμβους με αυτονομία για επιχειρήσεις 12 ωρών.

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ