Εθνικά θέματα

ΚΥΣΕΑ: Νέα δομή δυνάμεων-Ανανέωση θητείας αρχηγών

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα εγκριθεί το σχέδιο της νέας δομής των δυνάμεων του Στρατεύματος προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το onalert.gr η νέα δομή προβλέπει την ενίσχυση του ναυστάθμου Κρήτης ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ικανό αριθμό πλοίων για να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι πιθανό οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που αναμένεται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν ως ναυτική βάση την Κρήτη. Με άλλα λόγια το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας αποκτά ένα δεύτερο κέντρο διοίκησης του Στόλου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στο αυτοδιοίκητο των Ειδικών Δυνάμεων. Στη νέα δομή η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αναδιοργανώνεται και μετονομάζεται σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Η νέα Διοίκηση θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα λειτουργούν ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Θα διαθέτει μοίρες αμφίβιων καταδρομών, μονάδες καταδρομών και ελικόπτερα.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται επίσης η ανανέωση της θητείας των αρχηγών των επιτελείων. Όλοι οι αρχηγοί συμπληρώνουν έναν χρόνο στις θέσεις τους, με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γιώργο Μπλιούμη που συμπληρώνει το δεύτερο χρόνο θητείας του στη θέση του αρχηγού. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τους αρχηγούς να παραμένουν για άλλον έναν χρόνο στις θέσεις τους. Όπως τονίζει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «όλοι οι αρχηγοί περιβάλλονται από εμπιστοσύνη από την πολιτική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ