Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ένα βήμα πιο κοντά στα Rafale: Τηλεφώνημα Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο Πρέσβη για τα τεχνικά ζητήματα

Όπως όλα δείχνουν η προκλητική στάση της Άγκυρας που δε φαίνεται να σtαματά την επιθετική της πολιτική, αναγκάζει την κυβέρνηση να "τρέξει" τα εξοπλιστικά ζητήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, βρίσκονται στο νούμερο ένα της λίστας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να γίνουν με ταχείς ρυθμούς. 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Πατρίκ Μεζονέβ (Patrick Maisonnave).

Αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην πρόσκτηση των γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” από την Πολεμική Αεροπορία.

«Στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». Αυτό τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του American Hellenic Institute (AHI) με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας».

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης «πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».

Σύμφωνα με όσα σας είχαμε αναφέρει για το ζήτημα σε προηγούμενο άρθρο, με αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale προβλέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος (συμφωνία-πλαίσιο κατά το μοντέλο των Mirage) και εν συνεχεία έως τα τέλη Δεκεμβρίου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Γάλλους έχει συμφωνηθεί τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale - τα μαχητικά που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο απέναντι στους Τούρκους - να είναι επιχειρησιακά έτοιμα τον Ιούλιο.  

Πριν από λιγες εβδομάδες, και ο Α/ΓΕΕΘΑ, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη να επισπεύσουμε τη διαδικασία απόκτησης των Rafale. Συγκεκριμένα, να «σπάσει» τις αλυσίδες της γραφειοκρατίας και να επισπεύσει την παράδοση των πρώτων μεταχειρισμένων Rafale μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στοχεύει το Ελληνικό επιτελείο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να ζητά από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων επίσπευση των διαδικασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενίσχυση της πολεμικής μας αεροπορίας, τρομάζει τους Τούρκους, οι οποίοι όπως φαίνεται ανησυχούν για την απόκτηση τόσο των γαλλικών μαχητικών όσο και των F-35 που έχουν μπει "στο τραπέζι" και απειλούν με τη χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στο Αιγαίο.

https://youtu.be/b4B0PeIckWs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ