Εθνικά θέματα

Ανάλυση Ιγνατίου: Γιατί πάει Θεσσαλονίκη και όχι Αθήνα ο Πομπέο; - Βίντεο

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία για επιστροφή στις διερευνητικές συνομιλίες, τόσο έπειτα από τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, όσο και εκείνη των ΗΠΑ. 

Όπως σημείωσε στο OPEN TV ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει στη χώρα μας δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο όπου αρνήθηκε, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει επισκεφθεί στο μεταξύ την Τουρκία. 

Όσον αφορά στο ζήτημα του «αφοπλισμού των ελληνικών νησιών», οι Αμερικανοί πιστεύουν πως η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ξεκαθάρισε το τοπίο, από την οποία και, όπως τονίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, εξάγεται πως οι ΗΠΑ δεν υπέβαλαν τέτοια πρόταση. 

Θέμα συζήτησης έχει αποτελέσει, στο μεταξύ, ότι ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως επίσης και τα μέρη που έχει επιλέξει να επισκεφθεί. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα για να τονίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι διεξάγεται ένας «υπόγειος πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ποιος θα ελέγχει τη βαλκανική χερσόνησο. 

https://www.youtube.com/watch?v=YDC6PJT8cEo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ