Εθνικά θέματα

Ακιντζί: Αρνήθηκε πρόταση για τηλεφωνική συνομιλία με Πομπέο

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού ανάφερε ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο τηλεφώνησε στον κ. Ακιντζί για να τον ενημερώσει ότι δεν θα πραγματοποιείτο συνάντηση με τον κ. Πομπέο, λόγω της σύντομης διάρκειας της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ ότι σωστή στάση θα ήταν η συνάντηση με τον κ. Πομπέο όπως είχε γίνει με τον κ. Κέρρι, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και πως «η τηλεφωνική συνομιλία δεν είναι επαρκής και κατάλληλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο κ. Ακιντζί είπε στην κ. Γκάρμπερ ότι η στάση των ΗΠΑ να ενημερώνει μονομερώς την ε/κ πλευρά μόνο για τα προβλήματα στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο, ενθαρρύνει προς τη λάθος κατεύθυνση την ε/κ πλευρά.  

«Είναι ένα σοβαρό λάθος για την αμερικανική διπλωματία, που ισχυρίζεται ότι θέλει να είναι υποβοηθητική στη λύση των προβλημάτων, είναι ένα μεγάλο λάθος και παράλειψη η μη συνάντηση με την τ/κ πλευρά, ίσου εταίρου στο θέμα της Κύπρου και ο τ/κ `λαός` αυτή τη στάση των ΗΠΑ δεν μπορεί να την αποδεχθεί», ανάφερε στην κ. Γκάρμπερ ο κ. Ακιντζί.  

Μετά από αυτή τη συνομιλία, αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα τηλεφώνησε και πάλι στον κ. Ακιντζί και του είπε ότι ο κ. Πομπέο θα μπορούσε να μιλήσει τηλεφωνικώς μαζί του κατά την παρουσία του στην Κύπρο.  

Σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης ανάφερε στην κ. Γκάρμπερ ότι δεν βρίσκει σωστό το ότι ένας σημαντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ θα φτάσει μέχρι τη Λευκωσία, θα δει τον "Ε/κ ηγέτη",  αλλά δεν δίδει σημασία στο να δει την τ/κ πλευρά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, όπως έπραξε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κ. Κέρρι.  

Ο κ. Ακιντζί είπε στην κ. Γκάρμπερ ότι δεν είχε βρει σωστό τον ίδιο τρόπο στάσης από τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όταν κι εκείνος του είχε πει αντί συνάντησης να μιλήσουν τηλεφωνικά.  

Στη δήλωσή του κ. Μπουρτζιού αναφέρεται επίσης ότι κατά την αρχική επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο – η οποία τελικά ακυρώθηκε – προβλεπόταν η συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Υποστηρίζει, τέλος, ότι είναι «σοβαρό λάθος» το ότι στην επίσκεψη τώρα, αυτή η συνάντηση «εγκαταλείφθηκε».  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ