Εθνικά θέματα

Εντυπωσιακές εικόνες από τη αεροναυτική άσκηση «Eunomia»: Συμμετέχουν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την μεγάλη αεροναυτική άσκηση «EΥΝΟΜΙΑ 2020» νότια της Κύπρου.

Φωτογραφίες από την αεροναυτική άσκηση «EΥΝΟΜΙΑ 2020» που διεξάγεται από χθες με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, έδωσε στη δημοσιότητα το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.


Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD), όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η αεροναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή ελληνικών F-16,  διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.

Τι περιλαμβάνει η αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA»


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η άσκηση «EUNOMIA» περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, τον διάλογο και τη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή» υπογραμμίζει το υπουργείο.


Η Πρωτοβουλία Τετραμερούς Συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία


Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι η τετραμερής συνεργασία Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας «καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δικαίου για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρατηρώντας ότι «οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.)», το Υπουργείο υπογραμμίζει πως «οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή».

«Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει» σημειώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) «αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης» αναφέρει το υπουργείο.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το κυπριακό υπουργείο Άμυνας:

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ