Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: "Μικρόψυχη και αχρείαστη η μετατροπή σε τζαμί" (upd)

Ανανέωση

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του από την απόφαση του Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στην θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις. Η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα», είπε επίσης.

Δεν είμεθα εμείς που προκαλούμε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά προκαλούμεθα, είπε ακόμα.

Αρχικό κείμενο

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για πλήρη ταύτιση απόψεων, ειδικότερα στο ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. 

«Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, έκανε λόγο για μια πλούσια ατζέντα και αναφέρθηκε στα αισθήματα αγάπης και συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σακελλαροπούλου: Επίσκεψη στη βαριά σκιά της απόφασης για την Αγία Σοφία

Τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Τρίτης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενη τον κ. Αναστασιάδη.

Η κα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιείται στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων σε μια δύναμη που ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν προκειμένου να πετύχει έναν αναθεωρητισμό, μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ