Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

''Ουρλιάζουν'' οι Τούρκοι: ''Οχυρώνουν συνοριακό πέρασμα οι Ελληνοκύπριοι''

Στα ''κάγκελα'' είναι οι Τούρκοι μετά την στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης του κυπριακού στρατού. Όπως σχεδιάζεται, το πρόγραμμα ΙΜΕΤ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει από το έτος 2021, αν και εφόσον εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά τη βοήθεια των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας, προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και δυνατότητες άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας. 


 
Διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας  

 

Tην αντίδρασή της προς την Ουάσιγκτον, σχετικά με το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο οποίο εντάχθηκε η Κύπρος, εξέφρασε η Τουρκία, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Πρωτοβουλίες που δεν τηρούν τις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο νησί (της Κύπρου), ούτε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι. 

Η απάντηση Πομπέο   

«Ως επέκταση της σχέσης ασφαλείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίθεται να παράσχει χρηματοδότηση για Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην χώρα αυτή, υπό την προϋπόθεση της διάθεσης κονδυλίων και έγκρισης από το Κογκρέσο» σημείωσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρουν τα Τουρκικά ΜΜΕ 

Τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η Λευκωσία μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ ''πήραν αέρα'' και πως αναπτύσσονται στα σύνορα βαρέα όπλα, με τα ΜΜΕ της ''γειτονικής'' χώρας παραθέτουν και φωτογραφίες. 

Πάντως Τουρκία και κατοχικό καθεστώς αντέδρασαν έντονα στην απόφαση των ΗΠΑ, η οποία έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση αριθμού Κυπρίων στρατιωτικών και απέχει πολύ από τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων για διατήρηση της κατοχής στο νησί. Κάτι που ούτε ο Μ. Ακιντζί ούτε και ο Ερσίν Τατάρ «πρόσεξαν» όταν βγήκαν χθες να επικρίνουν την απόφαση των ΗΠΑ.  

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ