Κύριλλος και Μεθόδιος
Εθνικά θέματα

Ζάρκο και Στραχότα: Έτσι "βάπτισαν" τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Το NFSB προτρέπει το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει στη σκανδαλώδη και προκλητική έκθεση που διοργανώθηκε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο στη Σόφια.

Η ανακοίνωση του κόμματος έρχεται ως συνέχεια της ρωσικής έκθεσης,  στην οποία ο Κύριλλος και Μεθόδιος παρουσιάζονται ως μεταρρυθμιστές της σλαβικής γλώσσας, ιδρυτές της Σλαβικής Εκκλησίας και των Ρώσων εκπαιδευτικών χωρίς αναφορά στη Βουλγαρία, αναφέρει το γραφείο Τύπου του πολιτικού φορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

«Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Βουλγαρίας αντιτίθεται σθεναρά σε μια άλλη υβριδική επίθεση κατά της Βουλγαρίας και της βουλγαρικής ιστορίας.

»Την παραμονή της 24ης  Μαΐου μπροστά από το Ρωσικό Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο στη Σόφια παρουσιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στη δημιουργία της κυριλλικής γραφής, η οποία έκθεση διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα με άσχημο τρόπο και υποβαθμίζει τη συμβολή της Βουλγαρίας στη γραφή και στην κρατική υπόσταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ...βουλγαρική καταγωγή των Αγίων!

Το βουλγαρικό κόμμα αναφέρει ότι για άλλη μια φορά τη  βουλγαρική καταγωγή των πρώτων Εκπαιδευτικών Κυρίλλου και Μεθοδίου (Ζάρκο και Στραχότα … προφανώς τα ...βουλγαρικά τους ονόματα) που δημιούργησαν το πρώτο βουλγαρικό αλφάβητο με βάση τις νότιες βουλγαρικές διαλέκτους και διέσωσαν τη γλώσσα.

«Τεράστιος ήταν ο ρόλος του Πρώτου Βουλγαρικού Βασιλείου, κυρίως από τους τσάρους Μπόρις και Συμεών, στην επιβολή του κυριλλικού αλφαβήτου, που γράφεται σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη».

Στη ρωσική έκθεση «δεν αναφέρεται καμία λέξη για το γεγονός ότι Βούλγαροι μαθητές του Κυρίλλου και του Μεθοδίου έφεραν στην ειδωλολατρική Ρωσία την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον Χριστιανισμό με τα βουλγαρικά βιβλία των φιλολογικών σχολών Πρέσλαβ και Αχρίδας. Και έκαναν αυτό το κατόρθωμα στις άγριες βόρειες σλαβικές φυλές».

Προσθέτει ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο στο Ρωσικό Κέντρο στη Σόφια με τον τίτλο «η πηγή της σλαβικής κουλτούρας» να κρύβεται κατάφωρα η ιστορική συνδρομή της Βουλγαρίας», σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ