Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Επικοινωνιακός «πόλεμος» Άγκυρας με το Yavuz: Στη Λευκωσία η Γαλλίδα ΥΠΑΜ

Ανανέωση 

Επικοινωνιακό «πόλέμο» φαίνεται να παίζει η Άγκυρα σχετικά με την τοποθεσία του γεωτρύπανου Yavuz το οποίο προσπαθούν να εμφανίσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Aν και σύμφωνα το Marin Traffic το σήμα που εκπέμπει το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz εντοπίζεται σε λιμάνι ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, εντούτοις σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Yavuz  εξακολουθεί να παραμένει στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Aυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από δορυφορικούς χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν το Yavuz στις 15 Φεβρουαρίου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ. Παράλληλα στον ίδιο δορυφορικό χάρτη διακρίνεται το Barbaros και τα υποστηρικτικά πλοία ερευνών Apollon Moon και Ertugul Bay στο τεμάχιο 2 της ΑΟΖ.Επικοινωνιακό «πόλέμο» φαίνεται να παίζει η Άγκυρα σχετικά με την τοποθεσία του γεωτρύπανου Yavuz το οποίο προσπαθούν να εμφανίσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Aν και σύμφωνα το Marin Traffic το σήμα που εκπέμπει το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz εντοπίζεται σε λιμάνι ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, εντούτοις σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Yavuz  εξακολουθεί να παραμένει στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Aυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από δορυφορικούς χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν το Yavuz στις 15 Φεβρουαρίου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ. Παράλληλα στον ίδιο δορυφορικό χάρτη διακρίνεται το Barbaros και τα υποστηρικτικά πλοία ερευνών Apollon Moon και Ertugul Bay στο τεμάχιο 2 της ΑΟΖ.

 

Aρχικό κείμενο

Εδώ και λίγες εβδομάδες, η μόνιμη παρουσία του ''Σαρλ Ντε Γκωλ'' και οι καθημερινές πτήσεις Rafale στον ουρανό της Κύπρος, έχουν πέρα από συμβολικό χαρακτήρα και ουσιαστικό. 

Το Παρίσι είναι η μοναδική χώρα που στην πράξη στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Βέβαια και η Γαλλία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Καμία χώρα δεν ενδιαφέρεται για σένα ''τζάμπα'' 

Πάντως οι όλες οι κινήσεις των Γάλλων φαίνεται πως ''πάγωσαν'' προς το παρών βέβαια την Άγκυρα.  


 
Αποχώρησε στα «μουλωχτά» το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ   

 

Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ έπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο από τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν στο τεμάχιο 8.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στον χάρτη, το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται πλέον σε περιοχή κοντά στην Τουρκία, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων. 

Πάντως μόλις χθες, όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, κυπρογαλλική άσκηση αεράμυνας, με την συμμετοχή του πυρηνικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», έλαβε χώρα στις ελεύθερες περιοχές.  
 
Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 1 - 2020» είναι η τρίτη άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τους Γάλλους. 

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα αεράμυνας της ΕΦ.

Στις 11:25, έγινε απονήωση αριθμού αεροσκαφών, σκοπός των οποίων ήταν  να κάνουν εικονικές προσβολές στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Το σενάριο της άσκησης έχει να κάνει με προσβολή σε συγκεκριμένο στρατόπεδο, και υπήρξε συνεργασία με τις κυπριακές μονάδες αεράμυνας μικρού και μέσου βεληνεκούς.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Λευκωσία η Γαλλίδα ΥΠΑΜ   


  
Η παρουσία γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ» στους κυπριακούς ουρανούς, το τελευταίο διάστημα, τείνει να καταστεί ρουτίνα, αποκαλύπτοντας έτσι τους ισχυρούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των δυο χωρών. Το επόμενο επταήμερο οι κοινές δραστηριότητες θα συνεχισθούν, με αποκορύφωμα την άφιξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Λεμεσό. Σε πολιτικό επίπεδο ξεχωρίζει η  παρουσία της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί, η οποία έφθασε αργά το βράδυ Δευτέρας στην Κύπρο.

Η κ. Παρλί η οποία θα αναχωρήσει την Τρίτη το βράδυ, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη ενώ θα επισκεφθεί και το γαλλικό αεροπλανοφόρο που την Δευτέρα το μεσημέρι βρισκόταν πλησίον του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πολιτική ατζέντα

Η εδώ παρουσία της Γαλλίδας ΥΠΑΜ θεωρείται σημαντική για τη Λευκωσία και απόδειξη της ισχυρής βούλησης που υπάρχει από γαλλικής πλευράς να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιδιώξεις που συμβαδίζουν με τα θέλω της Λευκωσίας, στο ενεργειακό αλλά και αμυντικό τομέα. 

Εκτός από τις επαφές της κ. Παρλί, η σημασία που αποδίδει η κυπριακή πλευρά στη πολύπλευρή συνεργασία με τη Γαλλία, θα εκφρασθεί με την παρουσία του «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Λεμεσό.  

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει μόλις αποχωρήσει από τα κυπριακά νερά το γαλλικό αεροπλανοφόρο.  \

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...