Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

''Θρίλερ'' στην κυπριακή ΑΟΖ - Υποκλοπή δεδομένων στο τεμάχιο «8»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL. «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε προκλητική τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του «Γιαβούζ». «Μου ακούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Εχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Κούσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Άρωμα'' μυστικών υπηρεσιών

 

Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου φαίνεται πως τα δεδομένα που έχει συλλέξει η  Τουρκία, δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017. Ο χάρτης μάλιστα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, που είχε ως πελάτη την ΕΝΙ αναγράφει ημερομηνία Ιούλιο 2017.

Η εταιρεία η οποία διενήργησε σεισμικές έρευνες και πουλούσε τα δεδομένα προς τις εταιρείες είναι η Νορβηγική PGS. Tα παλαιότερα δεδομένα είναι προφανώς πλέον ελευθέρα στην αγορά και ενδέχεται αυτά να εξασφάλισε η Τουρκία. Τα καινούργια σεισμικά έχουν ασφαλώς ρήτρα αποκλειστικότητας και δεν είναι δυνατό να τα έχουν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.

Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο φαίνεται να υπάρχουν 3 στόχοι οι οποίοι ωστόσο είναι μικροί σε μέγεθος  χωρίς αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από την Άγκυρα δεν αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων στης Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

Το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ εμπίπτει μέσα στις διεκδικήσεις του Άγκυρας-ψευδοκράτους αφού στην περιοχή αδειοδοτήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς τεμάχια στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

Μια άλλη παράμετρος του όλου ζητήματος έχει να κάνει με τον ρόλο την ιταλικής ΕΝΙ αλλά και την ίδιας της Ιταλία στην περιοχή. Τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα επιχειρούν να εμφανίσουν την Ιταλία ως αντίθετη στον αγωγό East Med, κάτι το οποίο  διαψεύστηκε επίσιμα. Επιπλέον το ιταλικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμες  τις φήμες ότι η Ιταλία δήθεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στα ανοικτά της Λιβύης, αναφέρει το sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ωστόσο που παραμένει να διερευνηθεί είναι η επιρροή που έχει η Άγκυρα στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ της οποίας μάλιστα  τα τουρκικά πλοία εμπόδισαν  και γεώτρηση από το SAIPEM  12 000 στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο εκλεκτός της Άγκυρας στο ψευδοκράτος Κουντρέτ Οζερσάι πραγματοποίησε μυστικές επαφές με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli. 

Το δημοσίευμα τou DHA (Dogan) έγραφε τότε πως ο Αντιπρόεδροε της ENI διαβεβαίωσε τον Τ/κ πολιτικό ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ». Ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του  2019 ο  επικεφαλής του ιταλικού  ενεργειακού κολοσσού της ΕΝΙ   Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις» και προειδοποίησε πως αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα γίνουν γεωτρήσεις. Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση η ΕΝΙ δεν έδωσε γεωλογικά δεδομένα προς την Τουρκία  ωστόσο μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από την ίδια την ΕΝΙ θα έθετε τέρμα στους όποιους ψιθύρους και fake news διασπείρουν οι Τούρκοι.

Ιδιαίτερη πάντως προσοχή χρειάζεται και όταν δημοσιεύονται στον Ε/κ Τύπο ή από Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα πληροφορίες  για το ακριβή σημεία και τις συντεταγμένες των επόμενων γεωτρήσεων, καθώς τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία

Τέλος μια σημαντική διάσταση έχει να κάνει με την θωράκιση και  προστασία κρατικών δεδομένων  και πληροφοριών από τυχών κακόβουλες προσπάθειες κυβερνοεπιθέσεων. Πριν από λίγες μέρες  οι τούρκοι χάκερς χάκαραν την ιστοσελίδα της ΕΥΠ.  Το 2017 είδε το φως υπόθεση υποκλοπής δεδομένων  εκατοντάδων email από το προσωπικό ταχυδρομείο της Εισαγγελέως Ελένης Λοιζίδου. To 2015 επιτήδειοι κατάφεραν να ελέγξουν τον λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ