Εθνικά θέματα

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Δένδιας: Επί τάπητος η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται επιπλέον ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Εξωτερικών τη Ε.Ε.

Προσκεκλημένοι στο γεύμα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκέντι Κακάι.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων και των Σκοπίων, καθώς και των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων Ελλάδας – Τουρκίας
Την Κυριακή, συντηρήθηκε η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με φόντο τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στην Τουρκία προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων που «προκαλεί θλίψη» και «την εκθέτει».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι «κενή περιεχόμενου» και πρόσθεσε ότι η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ