Εθνικά θέματα

ΥΠΕΘΑ: Ενημέρωση για άμυνα και προσφυγικό στο Πεντάγωνο

Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επισκόπηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου, θα παρέχει αύριο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Η ενημέρωση γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να έχουν εικόνα της στρατιωτικό-διπλωματικής συνεργασίας που αναπτύσσεται με τις τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Άμυνας των χωρών και τη διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων, όπως η «Medusa 09» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες ανοιχτά της Κρήτης.

Εντούτοις, στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να ζητηθεί από τα μέλη της Επιτροπής, ιδίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν την κυβέρνηση για «στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού», ενημέρωση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο προσφυγικό ζήτημα. Η διαχείριση του προσφυγικού και η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η μεταφορά τουλάχιστον 15.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Συντονιστής της επιχείρησης μεταφοράς και μετεγκατάστασης των προσφύγων σε δομές που δημιουργούνται έχει ορισθεί ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η τοποθέτηση ως επικεφαλής της επιχείρησης του κ. Στεφανή έγινε από πρωθυπουργικό γραφείο με δεδομένη την εμπειρία του, ως στρατιωτικού στη διαχείριση της κατάστασης στην Ειδομένη πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο υφυπουργός Άμυνας προέρχεται από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και ως εκ τούτου θα μπορεί να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι απαντήσεις της ηγεσία του υπουργείου στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν πρόσφατα και με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του Δημ. Βίτσα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ