Εθνικά θέματα

Αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την πολιτεία της Καλιφόρνια

Η πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ ομόφωνα αποδέχθηκε την ύπαρξη γενοκτονίας που έγινε το 1915 κατά Ασύριων και Ποντίων.

Η πολιτεία αναγνώρισε επίσης την σφαγή που πραγματοποίησε ο ιρακινός στρατός το 1933 στην Σιμέλε. Οι δύο αυτές αποφάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη της βουλής και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι προσπάθειες του Κέντρου Ερευνών Ασσυριακής Γενοκτονίας (SEYFO Center), έφεραν αποτέλεσμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν σχετικά με την τροπολογία. Η τροπολογία που αναγνωρίζει την γενοκτονία που έγινε το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την σφαγή που έγινε το 1933 στην πόλη Σιμέλε του Ιράκ, ψηφίστηκε με ομοφωνία.

Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι 49 έχουν αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Στις προηγούμενες τροπολογίες που είχαν ετοιμαστεί γινόταν λόγος μόνο για την αρμενική γενοκτονία. Αλλά τελευταία εκτός από την Καλιφόρνια και σε 3 άλλες πολιτείες άρχισε η αναγνώριση και της ασυριακής και της ελληνικής γενοκτονίας.

Ο Σαμπρί Ατμάν-πρόεδρος του SEYFO Center δήλωσε σχετικά: "Είναι ένα ιστορικό βήμα. Εργαζόμαστε ώστε στο επόμενο διάστημα παρόμοιες αποφάσεις να πάρουν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Πιστεύουμε επίσης πως οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασύριων και των Ελλήνων σύντομα θα περάσουν και στα βιβλία ιστορίας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας".

tourkikanea.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ