Εθνικά θέματα

Διατάχθηκε εκτάκτως άσκηση Πυρπολητής - Σε κατάσταση συναγερμού οι ΕΔ - Ακάρ: «Eίμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για την Γαλάζια Πατρίδα»

Άσκηση ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ με ενεργοποίηση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα. Η εντολή δόθηκε αιφνιδιαστικά και αποτελεί μια προσπάθεια ρεαλιστικής απεικόνισης για τις αντιδράσεις των ΕΔ σ΄ οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει.

Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ, σε μια ημέρα που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές λόγω των ισχυρών ανέμων. Η άσκηση γίνεται λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και την εξέλιξή της παρακολουθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα» 

Η Δύναμη Δέλτα είναι μια Διακλαδική Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως η δομή της Δύναμης Δέλτα μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης.

Σε αυτήν υπάγονται μεταξύ άλλων:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων.
Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχή προετοιμασία. Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών)

Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

Στη δύναμη Δέλτα ανήκει επίσης και ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΡ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ

Σε νέες δηλώσεις περί γαλάζιας πατρίδας προχώρσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας σε εκδήλωση σε εργοστάσιο εξαρτημάτων αεροσκαφών υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ακατάπαυστα να υπερασπίζεται τη Γαλάζια Πατρίδα της.

«Στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πάντα θα προασπίζουμε την ειρήνη, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το παραμικρό δικαίωμα αυτού του έθνους. Έχουμε λάβει κάθε είδους μέτρο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ακόμη κι αν πεθάνουμε, ακόμη κι αν λαβωθούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

KAI ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 μέσα από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, από υψηλόβαθμη πηγή η αξιοπιστία της οποίας είναι δεδομένη -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- η Τουρκία πριν από λίγους μήνες προχώρησε και σε άλλη πρόκληση με αποτέλεσμα να φτάσει ένα βήμα πριν πέσουν "χοντρές καμπάνες" από την διοίκηση Ναυτικών Επιχειρήσεων της συμμαχίας.

Η Τουρκία είχε αλλοιώσει σε επίσημο χάρτη του ΝΑΤΟ την ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τότε, οι Έλληνες επικεφαλής της συγκεκριμένης άσκησης, που αντιλήφθηκαν αμέσως τι έκαναν οι Τούρκοι, διαμαρτυρήθηκαν και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους στον MARCOM, τον Σύμβουλο Ναυτικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ο οποίος παρουσία του νομικού συμβούλου της Συμμαχίας κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία στο γραφείο του διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί καμία εθνική διένεξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια άσκησης.

Μάλιστα, διεμήνυσε στην Τουρκία ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που γίνεται αποδέκτης τέτοιας συμπεριφοράς. Οι Τούρκοι εν τέλει, όπως αποδείχθηκε, είχαν τελείως διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μέσα στην Συμμαχία και προχώρησαν σε αυτή την νέα πρόκληση.

Η πηγή από το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι σίγουρα η Τουρκία θα κληθεί για να δώσει εξηγήσεις κι απ’ ότι φαίνεται θα τις επιβληθούν και κυρώσεις. Είναι γεγονός πάντως ότι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ήδη έχει κάνει πολλές έντονες παρεμβάσεις επί του θέματος στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Αυτό, πάντως, που είναι σίγουρο είναι ότι ήδη στο ΝΑΤΟ έχουν βρει πώς έγινε αυτή η "γκάφα" ή προπαγανδιστική δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας. Έχουν βρει το τουρκικό χέρι που παρενέβη σε όλη αυτή την ιστορία. Μία ιστορία που ίσως τελικά να είχε αποκλειστικό στόχο να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ