Εθνικά θέματα

Επίδειξη ισχύος από τους Έλληνες πεζοναύτες: Συνεκπαίδευση της 32ΤΑΞ με Αμερικανούς στην «Μέγας Αλέξανδρος 19» - Έρχονται αμφίβια τεθωρακισμένα στις ΕΔ;

Συνεκπαίδευση της 32ης ταξιαρχίας πεζοναυτών με Αμερικανούς της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδα Πεζοναυτών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Στα πλαίσια της άσκησης, θα γίνει παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος AAV7A1, το οποίο αποτελεί στόχο των ελληνικών ΕΔ για την αναβάθμιση των αποβατικών ενεργειών.

Το γεγονός πως θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση σε ελληνικό έδαφος και στα πλαίσια συνεκπαίδευση, ενισχύει τη φημολογία περί απόκτησης του εν λόγω οχήματος, κάτι που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ελλήνων πεζοναυτών.

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην ανατολικη Μεσόγειο είναι ραγδαίες και η Άγκυρα αυξάνει συνεχώς την πολεμική ρητορική, ο ελληνικός στρατός χρειάζεται να αναβαθμιστεί σε πολλούς τομείς ώστε να αυξηθεί και η αποτρεπτική του ισχύς.

Από 6 ως 12 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου η άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19», στην οποία Έλληνες πεζοναύτες της 32 ΤΑΞΠΝ θα έχουν την ευκαιρία να συνεκπαιδευθούν με 300 Πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδα Πεζοναυτών (22 Marine Expeditionary Unit -MEU) των ΗΠΑ.

Επ’ ευκαιρία της άσκησης θα γίνει και η παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος AAV7A1 σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Στόχος της άσκησης ATG19 είναι η διεξαγωγή συνεκπαίδευσης Ελέγχου και Διοίκησης σε επίπεδο Τάγματος και επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε επίπεδο Λόχου μεταξύ Πεζοναυτών Ελλάδος και ΗΠΑ με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η παρουσίαση του AAV7A1 θα γίνει από την 22 MEU σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς, προκειμένου το ΓΕΣ να αποκτήσει μια επικαιροποιημένη άποψη για τα οχήματα αυτά που είναι απαραίτητα ώστε η 32 ΤΑΞ Π/Ν να αποκτήσει ικανότητα εκτέλεσης αμφίβιων αποβατικών ενεργειών με άφεση δυνάμεων σε μεγάλη απόσταση από την ακτή απόβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, η παρουσίαση του AAV7A1, το οποίο αποτελεί διακαή πόθο για τον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής ικανότητας των Ελλήνων Πεζοναυτών, αναμένεται να γίνει στο Βόλο με την ευκαιρία διεξαγωγής της ΤΑΜΣ “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19 – ALEXANDER THE GREAT 19″ (ATG19) η οποία διεξάγεται μεταξύ 6-12 Ιανουαρίου στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού Κόλπου με επίκεντρο τα Γλαφυρά Βόλου.

Η παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου AAV7A1 που χρησιμοποιείται από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί επί ελληνικού εδάφους την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε αυτήν συμμετέχουν 300 Πεζοναύτες των ΗΠΑ και 300 Έλληνες, προερχόμενοι από την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (22 MEU) και την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ Π/Ν – ΜΟΡΑΒΑΣ) αντιστοίχως.

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση αμφίβιων τεθωρακισμένων

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, η εκτέλεση αποβατικών ενεργειών διεξάγεται με το πρώτο κύμα να εξέρχεται στην ακτή με τα πεπαλαιωμένα ΑΒΑΚ και φουσκωτά σκάφη zodiac τα οποία κρίνονται ως ανεπαρκή καθώς δεν προσφέρουν καμία προστασία από εχθρικά πυρά.

Το θέμα προμήθειας AAV7A1 τέθηκε εκ νέου με αφορμή την επίσκεψη του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, ο οποίος συναντήθηκε με τον (απερχόμενο πλέον) υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις, στο Πεντάγωνο.

Ο ΥΕΘΑ ζήτησε πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα λίστα με προτεραιότητες από όλα τα Γενικά Επιτελεία, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες κάποιες από τις ανάγκες αυτές να καλυφθούν από πλεονάζον υλικό των ΗΠΑ.

Στη λίστα αυτή ξεχωρίζαν κατ’ αρχήν οι απαιτήσεις που σχετίζονται με την παραχώρηση αμφίβιων τεθωρακισμένων προκειμένου να αντικατασταθούν οι πεπαλαιωμένες και επιχειρησιακά ανεπαρκείς αποβατικές άκατοι (ΑΒΑΚ) που χρησιμοποιούνται σήμερα από την 32 ΤΑΞ Π/Ν.

Όπως αναφέρει ο  ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ σε αυτή τη φάση η αμερικανική προσφορά αφορά δύο επιλογές:

  • Η πρώτη είναι για αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα LVTC7A1, τα οποία όμως βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός ενέργειας και σε αποθήκευση.
  • Η δεύτερη επιλογή αφορά τα εκσυγχρονισμένα AAV7Α1 RAM/RS που θα αρχίσουν να αποσύρονται από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ από το 2020.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...