Εθνικά θέματα

Στρατιωτική συμμαχία από Ελλάδα – ΗΠΑ – Ισραήλ – Κύπρο

Τα ενεργειακά αλλάζουν τον χάρτη των συμμαχιών στην περιοχή. Μια νέα στρατιωτική συμμαχία έρχεται και μάλιστα όπως όλα δείχνουν άμεσα και θα υπογραφεί από Ελλάδα – ΗΠΑ – Ισραήλ – Κύπρο.

Η στρατιωτική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εκτός. Το να αναφερθεί κανείς σε στρατιωτική συμμαχία στο πλαίσιο της Ε.Ε. ακούγεται ως ανέκδοτο και έτσι φαίνεται ότι κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια νέα στρατιωτική συμμαχία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισταήλ και Κύπρο.

Η συμμαχία υπαγορεύεται από τα ενεργειακά συμφέροντα που διαμορφώνονται στην περιοχή και σύμφωνα με την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” το κενό αυτό θα καλυφθεί από την αρχή του 2019.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δυο ΝΑΤΟϊκές χώρες, ΗΠΑ και Ελλάδα, θα συνεργαστούν με δυο χώρες εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς το ενεργειακό τοπίο αλλάζει και τα κοινά συμφέροντα πρέπει να προστατευτούν.

Οι προετοιμασίες είναι σε τελικό στάδιο και το παρασκήνιο “οργιάζει. Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξε συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που θα ανοίξει τον δρόμο και για την αμυντική συμμαχία.

Παράλληλα αρχές Δεκεμβρίου επισκέπτεται τις ΗΠΑ ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ πάει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζών Μπόλτον, ενώ τρέχουν στρατιωτικές ασκήσεις κινήσεις που δείχνουν πλήρη αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδ;ας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ισραηλινών μετράει πλέον αρκετά χρόνια, όμως η τελευταία άσκηση όπου ελληνικά ελικόπτερα βρέθηκαν σε Κύπρο και Ισραήλ δείχνει ότι ο χώρος για τις τρεις χώρες θεωρείται ενιαίος. Την ίδια ώρα και ενώ το γεωτρύπανο της Exxonmobil φτάνει στο οικόπεδο 10 της Κύπρου οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την “ΕΣΤΙΑ” δεν αποκλείεται να υπάρξει εκτός του σκληρού πυρήνα των τεσσάρων και σύναψη συμμαχίας με χώρες που έχουν κοινά ενεργειακά συμφέροντα, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Η αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2019 από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ