Εθνικά θέματα

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Βροντερό το… χακί «παρών» στον 34ο Δρόμο Θυσίας στο Δίστομο

Ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλουσης, αρκετοι , Ευελπιδες και σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών έδωσαν το "χακί παρών" μεταξυ εκατοντάδων δρομέων και περιπατητών στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου Βοιωτίας από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944.

Ο Δρόμος Θυσίας Διστόμου- που διοργανώνεται από τον Δήμο Διστόμου Αραχωβας Αντίκυρας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και του ΑΣΑΕΔ- ειναι μια διαδρομή 11,2 χλμ από τον Καρακόλοθο μεχρι την Μαρτυρική Πόλη και ολοένα αυξάνεται το κύρος του και όσον αφορά το εύρος των συμμετοχών με περισσότερους συλλόγους από την Αθήνα και αλλού αλλά και την διευρυνόμενη συμμετοχή δρομέων από τη ευρυτερη περιοχή.

Αισθηση έκανε φέτος και η ακόμα πιο μεγάλη προσέλευση κόσμου στην διαδρομή και στον τερματισμό για να χειροκροτήσει τους συμμετάσχοντες.

Με την ευκαιρια της συμμετοχής του στρατηγού Λαλούση ως δρομέα, ο Δήμαρχος κ Γιάννης Γεωργακός του επέδωσε τιμητική πλακέτα και έδωσαν μαζί τα πρώτα βραβεία.

Είπε στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος : "Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή,να φιλοξενούμε εδώ στο Διστομο, ως Δρομέα του 34ου Δρόμου Θυσίας, και τον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλουση..

Στο πρόσωπό του ο Δήμος και η Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων Μνημης, θέλει συμβολικά να τιμήσει - με την πλακέτα αυτή- όλες τις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια, συστηματικά τιμούν με δυο τρόπους την ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΔΙΣΤΟΜΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ,ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΙΤΑ , στις 10 Ιούνη 1944,

Πρώτον, με την μαζική συμμετοχή τους στον Δρόμο Θυσίας, με διακριτή παρουσια και αρκετές φορές με νίκες.- εδώ βέβαια θέλω να πω ότι σ αυτόν τον αγώνα και ο τελευταίος ειναι νικητής διοτι σημασία έχει η συμμετοχή.

Δεύτερον, με την 'ένταξη στο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ τους πρόγραμμα, επιμορφωτικών επισκέψεων και προσκύνημα στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ και στο Μουσειο Θυματων Ναζισμού. Είναι αυτονόητη η σημασία της κίνησης αυτής ως στοιχειο της εκπαίδευσης των νέων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι εδώ στο ΔΙΣΤΟΜΟ πως οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιήσουν, οπως και οι επισκέψεις στελεχών και στρατευμένων από τους Μείζονες Σχηματισμούς της Στερεάς Ελλάδας.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Δράττομαι της ευκαιρίας αυτης να σας ενημερώσω ότι φέτος η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, γιορτάζει τα 190 χρόνια του καθώς ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Πριν μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε ότι η Σχολή Ευελπίδων έχει διακριθεί και καταταγεί στα 10 καλύτερα στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. ΑΥΤΌ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΕΊ.

Αγαπητέ στρατηγέ Λαλουση, με τη ευκαιρια αυτης της σημαντικής επετείου της Σχολής, θέλουμε εκ μέρους όλων μας να ευχηθούμε μέσα από εσάς στην Σχολή Ευελπίδων να ευοδώσει με τον καλύτερο τρόπο τον ιερό σκοπό ίδρυσης της που δεν ειναι άλλος από την προάσπιση των συνόρων της χώρας.
Άριστοι Ευελπιδες και άριστοι αξιωματικοί σημαίνει ισχυρή δύναμη αποτροπής!"

Ο κ. Χ. Λαλουσης ευχαρίστησε για την πλακέτα, ειπε ότι αυτή θα κοσμεί το Μουσειο της Σχολής και διαβεβαίωσε ότι η Σχολή Ευελπίδων πίστη στις αρχες ίδρυσής της από του Ιωάννη Καποδίστρια, τονίζοντας προετοιμάζει τα στελέχη του στρατού για να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας.

Στην συνεχεια η ομάδα της Σχολής επισκέφθηκε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΖΜΟΥ Δίστομου και ξεναγήθηκε από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Λουκά Δημάκα και Χρήστο Παπανικολάου οι οποίοι απάντησαν και σε ρωτήσεις των Ευελπίδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ