Εθνικά θέματα

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή εγγράφων στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Δεύτερη παρέμβαση, μέσα σε λίγες ημέρες, πραγματοποίησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) στη Σαουδική Αραβία.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών (Στρατοδικείο Αθηνών) την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την διαρροή των σχετικών εγγράφων, που αφορούν στην πώληση του επίμαχου στρατιωτικού υλικού.

Η πώληση στρατιωτικού υλικού από τα αποθεματικά των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία 24ωρα και ειδικά χθες, που η αντιπαράθεση είχε μεταφερθεί στη Βουλή.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν πράγματι διαβαθμισμένα (απόρρητα, κ.λπ.) και εάν υπήρξε παράνομη διαρροή.

Η έρευνα θα διενεργηθεί, σύμφωνα με την παραγγελία της κυρία Δημητρίου, από το Στρατοδικείο, σε πρώτο στάδιο για τις τυχόν ευθύνες υπηρετούντων ενστόλων. Εάν διαπιστωθούν ευθύνες και πέραν των στρατιωτικών προσώπων, η έρευνα θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους λοιπούς.

Εν τω μεταξύ, πριν από 12 ημέρες -και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου- η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε παραγγείλει στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση. Η έρευνα αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί.

Επίσης, η κυρία  Δημητρίου είχε παραγγείλει στην κυρία Τουλουπάκη να αναζητηθεί εάν ανακύπτουν ευθύνες ποινικά κολάσιμες και, σε καταφατική απάντηση, να δρομολογηθούν τα δέοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των 300.000 βλημάτων από τα αποθεματικά του Ελληνικού Στρατού στην Σαουδική Αραβία ήταν εκτιμώμενης αξίας 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η  Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειου Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ