Εθνικά θέματα

Έντονη δυσαρέσκεια Τσίπρα στον Ερντογάν για τις τουρκικές παραβιάσεις

Μετά από περίπου 45 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Πηγές της κυβέρνησης περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ως πολύ θερμό και εγκάρδιο. Ειδικότερα οι δυο ηγέτες έκαναν μια εκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε οτι μέχρι σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι από την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές και έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές, σημειώνοντας ότι και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμα που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Για το Αιγαίο είπαν και οι δύο ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν εντάσεις, ενώ αναφέρθηκαν και στο θέμα του Κυπριακού με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε τομείς που είχαν ανοίξει στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ άλλων τα ενεργειακά, οι μεταφορές και η σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης και η απευθείας σύνδεση Σμύρνης – Αθήνας και Άγκυρας – Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ