Στην Ελλάδα και σε τέσσερις ακόμα χώρες της ΕΕ θα δοκιμαστεί η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για τη χρήση στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα πρωτότυπο εφαρμογής επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών του διαδικτύου,προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση των παιδιών σε επιβλαβές και επικίνδυνο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εφαρμογή επαλήθευσης θα δοκιμαστεί και θα προσαρμοστεί περαιτέρω σε συνεργασία με πέντε κράτη-μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι χώρες αυτές θα είναι οι πρώτες που θα συνεργαστούν με την Επιτροπή για την τεχνική λύση με στόχο τη δρομολόγηση εθνικών εφαρμογών επαλήθευσης της ηλικίας.
«Το πρωτότυπο της εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας είναι φιλικό προς τον χρήστη και προστατεύει την ιδιωτική ζωή θέτοντας έναν "χρυσό κανόνα" για τη διασφάλιση της ηλικίας στο διαδίκτυο», τονίζει η Επιτροπή. Θα επιτρέπει, για παράδειγμα, στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών όταν έχουν πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο για ενήλικες στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο οποιωνδήποτε άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως η ακριβής ηλικία ή η ταυτότητα του χρήστη. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να βλέπει ή να ανακατασκευάζει το περιεχόμενο που συμβουλεύονται οι μεμονωμένοι χρήστες, σημειώνει η Επιτροπή.
Παράλληλα, η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.Μεταξύ άλλων, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συστάσεις για την αντιμετώπιση του εθισμού, του εκφοβισμούστο διαδίκτυο, την ανεπιθύμητη επαφή με αγνώστους και το επιβλαβές περιεχόμενο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων καταρτίστηκαν μετά από έρευνα σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και δημόσια διαβούλευση.
Το σχέδιο επαλήθευσης της ηλικίας άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2025. Θέτει τις βάσεις για την ευρύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών κατάλληλων για την ηλικία στο μέλλον και βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με τα «ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (eID) που πρόκειται να αναπτυχθούν πριν από το τέλος του 2026. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συμβατότητα μεταξύ των δύο και καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση της λειτουργίας επαλήθευσης της ηλικίας στα μελλοντικά πορτοφόλια ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, Χένα Βίρκνουνεν,δήλωσε σχετικά: «Η διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών και των νέων μας στο διαδίκτυο είναι υψίστης σημασίας για την παρούσα Επιτροπή. Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προστασία των ανηλίκων για τις επιγραμμικές πλατφόρμες, σε συνδυασμό με το νέο σχέδιο για την επαλήθευση της ηλικίας, αποτελούν τεράστιο βήμα προόδου εν προκειμένω. Οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν τις πρακτικές που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.»
Πρωτοβουλία βασισμένη στο ελληνικό σχέδιο για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης
Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας στο διαδίκτυο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για τον ψηφιακό έλεγχο στο ίντερνετ, λύση που είναι ήδη ενσωματωμένη στην ελληνική εφαρμογή Kids Wallet - την οποία χρησιμοποιούν ήδη χιλιάδες γονείς.
Το ευρωπαϊκό «mini wallet» θα έχει δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη και στόχο η «ψηφιακή ενηλικίωση» να οριστεί στα 15 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν συμφωνήσει με την πρόταση που συντάχθηκε με ελληνική πρωτοβουλία και εισήχθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών στο Λουξεμβούργο με τη στήριξη Γαλλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Κύπρου. H επιβεβαίωση της ηλικίας είναι μία από τις τρεις βασικές λειτουργίες του ελληνικού Kids Wallet.
Με δεδομένο ότι η ηλικία της ψηφιακής ενηλικίωσης θα είναι τα 15, οι μικρότεροι ανήλικοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Χωρίς αυτή τα παιδιά δεν θα μπορούν αυτομάτως να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το ΤikTok και το Instagram.