Στην ιστορία της τεχνολογίας, δεν ήταν όλα λαμπερά και ακίνδυνα. Κάποιες εφευρέσεις, όσο καλοπροαίρετες κι αν ξεκίνησαν, έκρυβαν κινδύνους που δεν φαντάζεστε. Από "αθώες" οικιακές συσκευές μέχρι gadgets που υποσχέθηκαν θαύματα, αλλά κατέληξαν να προκαλέσουν τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε 10 τεχνολογικά προϊόντα που αποδείχθηκαν πιο επικίνδυνα απ’ όσο πίστευε ο κόσμος τότε. Μερικά… ίσως να τα έχετε ακόμα σπίτι σας.
#10: Therac-25
Ξεκινάμε με κάτι που πραγματικά μοιάζει βγαλμένο από εφιάλτη. Φανταστείτε μία μηχανή φτιαγμένη για να σώζει ζωές... που τελικά σκότωσε ανθρώπους. Ο λόγος για το Therac-25, μια ακτινοθεραπευτική συσκευή από τη δεκαετία του ’80. Κανονικά, οι δόσεις ακτινοβολίας είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Αλλά εδώ, λόγω σφαλμάτων στον κώδικα — συγκεκριμένα λόγω race conditions — έξι άνθρωποι δέχθηκαν πάνω από εκατό φορές τη σωστή δόση. Κάποιοι ένιωσαν φρικτούς πόνους, άλλοι πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και το χειρότερο; Οι κατασκευαστές αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ευτυχώς σήμερα, τέτοιες τραγωδίες οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς ασφάλειας.
#9: Οι παλιοί φούρνοι μικροκυμάτων
Περνάμε τώρα σε κάτι πιο... οικείο. Ο φούρνος μικροκυμάτων! Ποιος δεν έχει έναν στην κουζίνα του σήμερα; Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω στον χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του '40. Οι πρώτοι φούρνοι μικροκυμάτων ήταν τεράστιοι, πανάκριβοι και, ειλικρινά, επικίνδυνοι. Χωρίς ρυθμιστικά πρότυπα, μπορούσαν να βγάζουν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας – μιλάμε για 1,6 κιλοβάτ ισχύος! Και αν ο μηχανισμός κλεισίματος της πόρτας δεν ήταν 100% σωστός... ας πούμε ότι το ποπ κορν σας δεν θα ήταν το μόνο που θα "έσκαγε". Δεν ήταν πυρηνική καταστροφή, αλλά σίγουρα δεν ήταν παιχνίδι.
#8: Ηλεκτρικές κουβέρτες
Και μιας που μιλάμε για επικίνδυνες οικιακές συσκευές... Ποιος δεν λατρεύει να τυλίγεται σε μια ζεστή ηλεκτρική κουβέρτα τις κρύες νύχτες; Όμως, πριν το 2001, αυτές οι κουβέρτες μπορούσαν να μετατραπούν σε μικρές πυρηνικές βόμβες. Δεν είχαν αυτόματο μηχανισμό απενεργοποίησης και συνέχιζαν να ζεσταίνουν... επ’ αόριστον! Αν σε αυτό προσθέσουμε ταλαιπωρημένα καλώδια και – γιατί όχι – ένα σπασμένο μπουκάλι με ζεστό νερό, έχετε το τέλειο σκηνικό για... ηλεκτροπληξία. Ακόμα και σήμερα, πολλές παλιές κουβέρτες είναι επικίνδυνες. Μια μελέτη του 2024 στο Nottinghamshire έδειξε ότι το 69% τους ήταν ακατάλληλες για χρήση!
#7: Δείκτες laser
Α, οι δείκτες λέιζερ... Μοιάζουν με παιχνιδάκι, έτσι δεν είναι; Ίσως κάτι για να παίζετε με τη γάτα σας. Αλλά προσέξτε — γιατί πίσω από το αθώο τους φως, μπορεί να κρύβεται κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ένα λέιζερ μπορεί να κάψει τον αμφιβληστροειδή μέσα σε δευτερόλεπτα. Πολλά παιδιά έχουν υποστεί μόνιμη ζημιά στα μάτια τους έτσι. Και δεν είναι μόνο αυτό! Αν τύχει και σημαδέψετε αεροπλάνο με λέιζερ; Τότε η ζημιά δεν είναι μόνο ατομική. Ένα στιγμιαίο τύφλωμα πιλότου στην απογείωση ή την προσγείωση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Δεν αστειεύονται με αυτό — τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι τα 250.000 δολάρια.
#6: Σίδερα με αέριο
Πάμε τώρα σε κάτι που φαίνεται αθώο, αλλά… περιέχει θερμοκρασίες καύσης: το σίδερο. Ναι, το σίδερο που χρησιμοποιείτε για τα ρούχα σας. Και όμως, τα σημερινά σίδερα μοιάζουν με παιχνίδι μπροστά σε αυτά που χρησιμοποιούσαν πριν από εκατό χρόνια. Τότε, τα σίδερα λειτουργούσαν με εσωτερικό καυστήρα – με κηροζίνη ή και προπάνιο. Ε, δεν χρειάζεται να είστε χημικός για να δείτε τον κίνδυνο, έτσι; Διαρροές, κακές βαλβίδες, υπερπίεση... και ξαφνικά σιδερώνετε τα πουκάμισα σας με μια μικρή βόμβα στα χέρια. Ευτυχώς, αυτά τα «εργαλεία επιβίωσης» ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
#5: Σελιδοδείκτες με μπαταρίες λιθίου (pagers)
Θυμάστε τα pagers; Αν όχι, ας πούμε απλώς ότι πριν τα smartphones, ήταν το απόλυτο gadget. Για γιατρούς, εφήβους και... πιο σκοτεινές περιπτώσεις. Το πρόβλημα; Πολλά λειτουργούσαν με μπαταρίες λιθίου, που, ας μην το ωραιοποιήσουμε, έχουν την τάση να… σκάνε. Μιλάμε για σοβαρές εκρήξεις. Το 2024, περίπου 5.000 pagers που ανήκαν στη Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα, τραυματίζοντας πάνω από 3.500 ανθρώπους – πολλοί ήταν απλοί πολίτες. Όπως αποκαλύφθηκε, είχαν τροποποιηθεί με εκρηκτικά PETN από τις ισραηλινές αρχές. Μια υπόθεση που έφτασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. Τρελό, έτσι;
#4: Τα πρώτα hoverboards
Αλλάζουμε λίγο κλίμα και πάμε στο 2015. Θυμάστε εκείνη την εποχή που όλοι ήθελαν hoverboard; Αυτά τα «self-balancing scooters» που υποσχέθηκαν να μας πάνε στο μέλλον… αλλά τελικά μας πήγαν στο νοσοκομείο; Μέσα σε λίγους μήνες, άρχισαν να παίρνουν φωτιά – κυριολεκτικά. Οι αεροπορικές τα απαγόρευσαν, και οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να ερευνούν. Μαντέψτε τον ένοχο… πάλι οι μπαταρίες λιθίου! Επιπλέον, τα hoverboards είχαν φρένα-τρόμου και αισθητήρες που σε πέταγαν κάτω χωρίς προειδοποίηση. Τραυματισμοί, εγκαύματα, ανακλήσεις… και ένα μάθημα: Μη βιάζεστε με την τεχνολογία της μόδας.
#3: Ενδοεπικοινωνίες για μωρά
Τώρα, αυτή εδώ η είσοδος ίσως σας σοκάρει. Ενδοεπικοινωνίες μωρών. Συσκευές φτιαγμένες για να προστατεύουν... αλλά που τελικά έκρυβαν μεγάλους κινδύνους. Τα παλαιότερα μοντέλα είχαν μακριά καλώδια ρεύματος που κρέμονταν — κι αν κάποιος τις τοποθετούσε κοντά στην κούνια, όπως κάνουν οι περισσότεροι γονείς, ο κίνδυνος ήταν τεράστιος. Μιλάμε για περιπτώσεις στραγγαλισμού. Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο «υποθετικοί» οι κίνδυνοι. Ανάμεσα στο 2002 και το 2012, τουλάχιστον επτά βρέφη έχασαν τη ζωή τους από τέτοια καλώδια. Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν ασύρματες λύσεις με Wi-Fi και Bluetooth, πολύ πιο ασφαλείς.
#2: Μηχανήματα ηλεκτροσόκ για... θεραπεία
Τώρα, ετοιμαστείτε για κάτι που ακούγεται σαν αστείο, αλλά δυστυχώς... δεν είναι. Στο νούμερο 2 έχουμε τις λεγόμενες "ιατρικές" συσκευές ηλεκτροσόκ. Μιλάμε για τον 19ο αιώνα, όταν το ηλεκτροσόκ ήταν όχι απλώς αποδεκτό — ήταν και της μόδας! Ένας τύπος, ονόματι Isaac Pulvermacher, έφτιαξε μια ζώνη με μπαταρίες – ναι, σωστά ακούσατε – για να ηλεκτρίζει το σώμα και να «θεραπεύει» τα πάντα. Πούλησε πάνω από 50.000! Φανταστείτε μόνο πόσοι άνθρωποι τη φορούσαν καθημερινά. Ένας πατέρας μάλιστα έφτιαξε μία μόνος του και έκανε ηλεκτροσόκ στον γιο του δύο φορές τη μέρα... μέχρι που του πήραν φωτιά τα ρούχα. Κλασική Βικτωριανή τρέλα, σωστά;
#1: Κινητά τηλέφωνα
Και φτάνουμε στην κορυφή. Στο νούμερο 1 έχουμε κάτι που πιθανότατα έχετε στην τσέπη σας αυτή τη στιγμή: το κινητό τηλέφωνο. Τώρα, θα πείτε – "Μα καλά, τα κινητά είναι επικίνδυνα;" Η αλήθεια είναι πως όχι... ακριβώς. Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις όπως το περίφημο Samsung Galaxy Note 7 που έπαιρνε φωτιά από τις μπαταρίες του. Αλλά η πραγματική ζημιά γίνεται αλλού: στους δρόμους. Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Και δεν σταματάμε εκεί. Τα κινητά επηρεάζουν τον ύπνο, τη διάθεση, το άγχος... και το χειρότερο; Μας παρακολουθούν συνεχώς. Ακόμα και κλειστά. Παρ’ όλα αυτά; Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Κι αυτό ίσως είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα.
Όπως είδαμε, η τεχνολογία δεν εξελίσσεται πάντα με ασφάλεια στο μυαλό. Πολλές φορές, πρέπει να προηγηθούν λάθη — μερικά τραγικά — για να καταλάβουμε τι πρέπει να αλλάξει. Τα προϊόντα που είδαμε σήμερα άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, όχι μόνο ως προειδοποιήσεις, αλλά και ως αφορμές για πρόοδο. Ίσως η μεγαλύτερη υπενθύμιση που μας αφήνουν, είναι πως ακόμη και το πιο απλό αντικείμενο… μπορεί να κρύβει κάτι επικίνδυνο πίσω από το πλαστικό του περίβλημα.