Τεχνολογία

Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη πετυχημένη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο

Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Έλον Μασκ λέει ότι η εταιρεία του Neuralink εμφύτευσε με επιτυχία ένα από τα ασύρματα τσιπ εγκεφάλου της σε άνθρωπο για πρώτη φορά. Τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις και ο ασθενής αναρρώνει καλά, είπε.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές και λέει ότι θέλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων. Ορισμένες αντίπαλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

Η εταιρεία του Μασκ έλαβε την άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο, σε ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από παλαιότερους αγώνες για να κερδίσει την επίμαχη έγκριση.

Αυτό έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εξαετούς μελέτης κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές, πιο λεπτές από ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά του - που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα - να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Δημοσιεύοντας στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται «Τηλεπάθεια» Telepathy.

Η «Τηλεπάθεια», είπε, θα επέτρεπε τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Βρετανό επιστήμονα που είχε νόσο του κινητικού νευρώνα, πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

Ενώ η συμμετοχή του Μασκ ενισχύει το προφίλ της Neuralink, η εταιρεία έχει πολλούς αντιπάλους, μερικοί από τους οποίους έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.

Το Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση,αναφέρει το newsbomb.gr. Και το εμφύτευμά του μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας που κάθεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», που λέει ότι είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

Οι υπάρχουσες συσκευές έχουν επίσης δημιουργήσει αποτελέσματα. Σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...