Τεχνολογία

FireBot: Το πυρίμαχο ρομπότ που θα σώσει ζωές

Η πυρόσβεση κρύβει πάντα κινδύνους και είναι πολλά τα περιστατικά που πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν. Αρκετές εταιρίες αναπτύσσουν ρομπότ που μπορούν να ελέγχουν το περιβάλλον πριν να εισέλθουν οι πυροσβέστες και μία από αυτή είναι η Paradigm Robotics.

Η εταιρία ανέπτυξε λοιπόν το FireBot, ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ το οποίο μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως 650 βαθμούς Κελσίου! Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι πυρίμαχες στολές των πυροσβεστών μπορούν να αντέξουν μόλις για 15 λεπτά, οπότε ο χρόνος είναι κρίσιμος.

Το FireBot μπορεί να λειτουργήσει για 4 ώρες τη φορά και οι δύο βραχίονές του διαθέτουν ερπύστριες που το βοηθά να σκαρφαλώνει εμπόδια και σκάλες. Χρησιμοποιώντας MIMO ασύρματη τεχνολογία έχει εμβέλεια χειρισμού 1.5 χιλιομέτρου, αφήνοντας τους πυροσβέστες σε ασφαλή απόσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαθέτει οπτικούς και θερμικούς αισθητήρες καθώς και μηχανισμούς αναγνώρισης δηλητηριωδών αερίων, όπως μονοξειδίου και υδροκυανίου. Παρά την “άχαρη” εμφάνισή του είναι αρκετά γρήγορο και κινείται με διπλάσια ταχύτητα από ότι ένας πυροσβέστης με πυρίμαχη στολή.

Το κόστος του ανέρχεται στα $90.000 και ενώ μπορεί να ακούγεται ακριβό, είναι αρκετά φθηνότερο από άλλα ρομπότ που κυκλοφορούν στην αγορά για το σκοπό της διάσωσης. Αναμένεται να διατεθεί σε πυροσβεστικά τμήματα των ΗΠΑ μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024.

Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, ελεγχόμενο ασύρματα, που σκαρφαλώνει εμπόδια, είναι μη επανδρωμένο και μπορεί να αναπτυχθεί σε φλεγόμενα κτίρια για να αναζητήσει αποτελεσματικά ανθρώπινη ζωή και να αναγνωρίσει κάθε επικίνδυνη συνθήκη, χωρίς να χρειάζεται οι πυροσβέστες να εισέλθουν στο χώρο και να ρισκάρουν τις ζωές τους. Η όλη πλατφόρμα δεν είναι απλά ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις φλόγες. – Paradigm

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή