Μία σημαντική ανακάλυψη έλαβε χώρα από ερευνητές που παρατήρησαν ένα μέταλλο να αυτοαποκαθιστάται, ανοίγοντας το δρόμο για ενδιαφέρουσες εφαρμογές όπως ρομπότ που μπορούν να αυτοθεραπεύονται. Να σημειώσουμε πως αυτή η συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ξανά και μπορεί να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής μηχανικής, ωστόσο προς το παρόν αφορά ένα συγκεκριμένο μέταλλο και πολύ ειδικές συνθήκες.
Μια ομάδα ερευνητών λοιπόν από το Sandia National Laboratories και το Texas A&M University, δοκίμαζαν τις αντοχές ενός κομματιού πλατίνας σε κενό αέρος, χρησιμοποιώντας μία τεχνική εκπομπής ηλεκτρονίων για να τεντώσουν τις άκρες ενός μετάλλου 200 φορές κάθε δευτερόλεπτο. Έκπληκτοι διαπίστωσαν πως σε ένα κομμάτι πάχους 40 νανομέτρων, έλαβε χώρα η αυτοαποκατάσταση του μετάλλου σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα.
Οι μικρορωγμές που είχαν προκαλέσει οι ερευνητές, άρχισαν να ενώνονται ξανά μετά από 40 λεπτά, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση.
Ήταν εκπληκτικό να το παρακολουθείς ζωντανά. Σίγουρα δεν το περιμέναμε. Επιβεβαιώσαμε πως τα μέταλλα έχουν τη δική τους εγγενή, φυσική ικανότητα αυτοΐασης, τουλάχιστον στην περίπτωση μηχανικής καταπόνησης σε κλίμακα νανομέτρων. – Brad Boyce
Η παρατήρηση αφορά μόνο το συγκεκριμένο μέταλλο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και ακόμα δε γνωρίζουμε το μηχανισμό πίσω από την αυτοαποκατάσταση ή πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αν σκεφτεί κανείς το κόστος και την προσπάθεια που χρειάζεται για να επισκευαστούν μεταλλικά υλικά, από γέφυρες μέχρι κινητήρες και τηλέφωνα, η προοπτική χρήσης αυτοθεραπευόμενων μετάλλων είναι πολύ ελκυστική.
Ελπίζω πως αυτή η έρευνα θα ενθαρρύνει τους ερευνητές υλικών να λάβουν υπόψη τους πως υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα υλικά μπορούν να κάνουν πράγματα που ποτέ δεν περιμέναμε.