κλιματική αλλαγή
Τεχνολογία

Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου! Ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή

Μετά τα ρεκόρ θερμοκρασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος γνώρισε κάτι πρωτόγνωρο, δηλαδή τις πιο ζεστές επτά συνεχόμενες ημέρες.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», και αν αυτό συνεχιστεί, η κατάσταση θα γίνει καταστροφική, όπως γράφει ο The Guardian. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», καθώς μια ανάλυση εκτιμά ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τις επτά ημέρες έως την Τετάρτη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, είναι η πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ. «Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που απαιτούνται, θα καταλήξουμε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Τη Δευτέρα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε μια ημέρα από την έναρξη των μετεωρολογικών μετρήσεων. Την Τρίτη η θερμοκρασία ανέβηκε περαιτέρω στους 17,18 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016 και ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί αρκετές φορές φέτος.

Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth, έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι «πολύ πιθανόν θα έχουμε ακόμη πιο ζεστές μέρες τις επόμενες έξι εβδομάδες». Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ είναι προκαταρκτικό, αλλά είναι μια νέα ένδειξη του πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο πλανήτης. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, με φαινόμενο θέρμανσης, επικαλύπτει, αυτές τις μέρες, την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα των 44 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Οι κλιματικές μετρήσεις δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 Κελσίου που καταγράφηκε την προηγούμενη μέρα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το πρότυπο στην κλιματική ανάλυση, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει ανεπίσημους αριθμούς. Ωστόσο, η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και καταγράφει δεδομένα μηνιαία και ετήσια, όχι καθημερινά.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ζεστή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις ζεστές καλοκαιρινές συνθήκες, βλέπουμε θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η NOAA. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πρωτόγνωρα κλιματικά πρότυπα. Παράλληλα, σύμφωνα με αυτούς, η αυξημένη ζέστη που προκαλείται από ανθρώπινες ενέργειες, σε συνδυασμό με την επιστροφή του  Ελ Νίνιο, θα οδηγούσε σε περισσότερα ρεκόρ θερμοκρασίας. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Τρίτη την επιστροφή του Ελ Νίνιο μετά από επτά χρόνια.

 

 

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος στην ιστορία

 

 

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν δραματικά τον περασμένο μήνα εν μέσω ενός ακραίου κύματος καύσωνα που κατέκαψε τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό και αύξησε τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε ανησυχητικά επίπεδα, δείχνει μια νέα κλιματική έκθεση

Η ανάλυση του Οργανισμού Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus έδειξε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί, με τη διαφορά μεταξύ αυτού και του προηγούμενου ρεκόρ, από το 2019, να είναι «ουσιαστική».

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι αυτά τα σταθερά ρεκόρ θερμοκρασίας μας δείχνουν μια εμβάθυνση της κλιματικής κρίσης. Φέτος, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα λόγω του Ελ Νίνιο και της πρόσθετης υπερθέρμανσης του.

Η βορειοδυτική Ευρώπη έχει βιώσει πρωτόγνωρες θερμοκρασίες πρόσφατα. Συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφηκε ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι θερμοκρασίες σε περιοχές του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας ήταν επίσης «σημαντικά» υψηλότερες από ό,τι συνήθως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ΗΠΑ, η πολιτεία του Τέξας και περιοχές του Νότου γνώρισαν ένα άγριο κύμα καύσωνα στα τέλη Ιουνίου, με πρωτόγνωρες θερμοκρασίες και ακραία υγρασία. Αυτό το κύμα, που έχει εξαπλωθεί στην Κεντρική Αμερική, έχει σκοτώσει 112 ανθρώπους στο Μεξικό από τον Μάρτιο. Και οι ωκεανοί συνέχισαν να θερμαίνονται σημαντικά, με τις τάσεις από τις αρχές του 2023 να συνεχίζονται, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Βόρειος Ατλαντικός σημείωσε υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούνιο και ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα κατηγορίας 4, που χαρακτηρίστηκε ως «ακραίο», που παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βαλτική Θάλασσα. «Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ειδικά γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ατμοσφαιρικά μέτωπα πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά, ωθώντας τον ζεστό αέρα νότια», δήλωσε ο Raghu Murtugudde, καθηγητής ατμοσφαιρικών και ωκεανικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Ο Chari Vijayaraghavan, ένας εξερευνητής που επισκέπτεται σταθερά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής στους πόλους και απειλεί την άγρια ​​ζωή της περιοχής και αυξάνει το λιώσιμο των πάγων, γεγονός που ανεβάζει τα επίπεδα του νερού. Προειδοποίησε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την άγρια ​​ζωή στην περιοχή.
 

 

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...