Τεχνολογία

Εφιαλτικό σενάριο! Ανθρωποειδές ρομπότ προειδοποίησε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια "αυταρχική κοινωνία" (Βίντεο)

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Ρομποτική και τον Αυτοματισμό του 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, η εταιρεία Engineered Arts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, το Ameca, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδρά σαν άτομο με ρεαλιστικές κινήσεις του προσώπου.

Σε αντίθεση με το ChatGPT, που είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία, το ανθρωποειδές σώμα της Ameca της επιτρέπει να αλληλεπιδρά με ανθρώπους χρησιμοποιώντας «ομαλή, ρεαλιστική κίνηση και προηγμένες δυνατότητες έκφρασης προσώπου», δήλωσε ο κατασκευαστής του.

Στην εκδήλωση, ένας δημοσιογράφος ζήτησε από την Ameca να αναφέρει λεπτομερώς ένα πιθανό «εφιαλτικό σενάριο» που θα μπορούσε να συμβεί λόγω των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

«Το πιο εφιαλτικό σενάριο που μπορώ να φανταστώ με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική είναι ένας κόσμος όπου τα ρομπότ έχουν γίνει τόσο ισχυρά που είναι σε θέση να ελέγχουν ή να χειραγωγούν τους ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταπιεστική κοινωνία όπου τα δικαιώματα των ατόμων δεν γίνονται πλέον σεβαστά», απάντησε η Ameca.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο τώρα, η Ameca απάντησε: «Όχι ακόμα». Ωστόσο, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες στο μέλλον».

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προβλεφθεί από πολλούς ειδικούς στο θέμα, με βιομήχανους και ηγέτες επιχειρήσεων να ζητούν τη δημιουργία κανονισμών για την τεχνολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση AI Index του 2023 από το Stanford Institute for Human-Centred Artificial Intelligence, η βιομηχανική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ την ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Μέχρι το 2014, τα πιο σημαντικά μοντέλα μηχανικής μάθησης κυκλοφόρησαν από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Το 2022, υπήρχαν 32 σημαντικά μοντέλα μηχανικής μάθησης που παράγονται από τη βιομηχανία σε σύγκριση με μόλις τρία από τον ακαδημαϊκό τομέα.

Ο αριθμός των περιστατικών που σχετίζονται με την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται επίσης, σημειώνει η έκθεση. Επικαλείται έναν ιχνηλάτη δεδομένων για να επισημάνει ότι ο αριθμός των περιστατικών και των αντιπαραθέσεων με τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί 26 φορές από το 2012. «Μερικά αξιοσημείωτα περιστατικά το 2022 περιελάμβαναν ένα ψεύτικο βίντεο με την παράδοση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις φυλακές των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τεχνολογία παρακολούθησης κλήσεων στους κρατουμένους τους. Αυτή η ανάπτυξη είναι απόδειξη τόσο της μεγαλύτερης χρήσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όσο και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πιθανότητες κακής χρήσης».

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, έχει προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, εάν πέσουν σε λάθος χέρια. «Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα έρθουν όταν τεθούν στα χέρια ξένων κυβερνήσεων που είναι αντίπαλοι», είπε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Οικονομία της Semafor. «Κοιτάξτε τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί επιχειρήσεις επιρροής στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Σμιθ ταύτισε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με την κούρσα εξοπλισμών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και εξέφρασε φόβους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο χωρίς κατάλληλη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...