Τεχνολογία

Η Nvidia ανακοίνωσε νέο μοντέλο ΑΙ που λειτουργεί σαν...ψηφιακός γλύπτης

Η Nvidia ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί σαν...ψηφιακός γλύπτης. Ο λόγος για το "Neuralangelo", τη νέα ΑΙ που μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατα (3D) αντικείμενα από απλά 2D βίντεο, τα οποία αντικείμενα μπορεί να είναι από ένα απλό τραπέζι ή καρέκλα, μέχρι μια ολόκληρη αίθουσα, ένα γλυπτό, ακόμη και ολόκληρα κτίρια

Το μοντέλο του Neuralangelo, που προφανώς εμπνέεται το όνομά του από τον Μιχαήλ Άγγελο, λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να διαλέγει προσεκτικά αρκετά καρέ του αντικειμένου που είναι να αναλύσει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έτσι καταγράφει μια ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα του αντικειμένου όσον αφορά το βάρος, το μέγεθος και το σχήμα του. Έπειτα δημιουργεί μια κατά προσέγγιση 3D απεικόνιση του αντικειμένου και τέλος, μιμείται όλες τις λεπτομέρειες του εκάστοτε αντικειμένου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τεχνολογία του Neuralangelo, όπως παραδέχεται η Nvidia, τη δανείστηκε από το παλιό αντίστοιχο ΑΙ μοντέλο-γλύπτη, το Instant NeRF, το οποίο μπορούσε να καταγράψει με λεπτομέρεια σε 3D ότι ήθελε ο χρήστης: από την υφή του, τα σχέδιά του μέχρι και τις αποχρώσεις του. 

Το "Neuralangelo" είναι πλέον "σημαντικά ικανότερο σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους", στο να καταγράψει δύσκολες επιφάνειες, όπως τα κεραμίδια μιας σκεπής ή την λεία επιφάνεια ενός μαρμάρου

Δείτε το εντυπωσιακό demo του Neuralangelo AI: 

Το επίπεδο της ΑΙ του Neuralangelo είναι τόσο καλό που μπορεί να καταγράψει σε 3D αντικείμενα τα οποία έχετε τραβήξει με την κάμερα του κινητού σας. Κάτι που μπορεί δυνητικά να δίνει την δυνατότητα σε τεχνίτες και σχεδιαστές να δημιουργούν πανεύκολα 3D απεικονίσεις των μοντέλων ή των projects τους. Η Nvidia Research δηλώνει πως μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρα 3D σκηνικά μέσα σε δύο ώρες. 

Ο Ming-Yu Liu, συν-συγγραφέας του paper του Neuralangelo αναφέρει ότι μελλοντικά θα μπορούν οι developers να προσθέτουν λεπτομερέστατα πραγματικά αντικείμενα σε ψηφιακά περιβάλλοντα όπως βιντεοπαιχνίδια ή μακέτες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ