Τεχνολογία

Ο ανταγωνισμός Κίνας- ΗΠΑ μπορεί να "σκίσει" το Διαδίκτυο στα δύο-Οι Κινέζοι κατασκευάζουν ένα τεράστιο δίκτυο υποβρύχιων καλωδίων

Κινεζικές κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν ένα τεράστιο δίκτυο υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που θα συνδέει την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters .

Το σχέδιο αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ενός τεχνολογικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και κινδυνεύει να χωρίσει το Διαδίκτυο στα δύο.

Οι τρεις μεγάλες κινεζικές εταιρείες - China Telecommunications Corporation, China Mobile Limited και China United Network Communications Group Co. Ltd. σχεδιάζει ένα από τα πιο προηγμένα και μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά δίκτυα, σύμφωνα με πληροφορίες τεσσάρων ατόμων που εμπλέκονται στο σχέδιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία θα λάβει επιδοτήσεις από το κινεζικό κράτος για την κατασκευή του δικτύου. Η είδηση ​​του έργου έρχεται αφότου το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανησυχώντας για τις κινεζικές απόπειρες κατασκοπείας και κλοπής πληροφοριών από το Διαδίκτυο, είχε μπλοκάρει επιτυχώς αρκετά παρόμοια κινεζικά έργα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης μπλοκάρει την αδειοδότηση ιδιωτικών έργων για υποβρύχια καλώδια που υποτίθεται ότι συνδέουν τις ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ. Τα υποβρύχια καλώδια συνδέουν πάνω από το 95% της διεθνούς κίνησης στο Διαδίκτυο. Αυτές οι εξαιρετικά γρήγορες λωρίδες ανήκουν, για δεκαετίες, σε οργανισμούς τηλεπικοινωνιών και εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συγκεντρώσει τους πόρους τους για να δημιουργήσουν αυτά τα τεράστια δίκτυα, ώστε οι πληροφορίες να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα καλώδια, ωστόσο, είναι ευάλωτα σε κατασκοπεία και δολιοφθορά και έχουν γίνει όπλα επιρροής σε έναν ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δύο υπερδυνάμεις συναγωνίζονται για κυριαρχία στον τομέα αυτών των προηγμένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για τον καθορισμό της στρατιωτικής και οικονομικής υπεροχής για τις επόμενες δεκαετίες.

Το έργο EMA προορίζεται να είναι άμεσος αντίπαλος του καλωδιακού δικτύου που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία SubCom LLC, που ονομάζεται SeaMeWe-6, το οποίο συνδέει τη Σιγκαπούρη με τη Γαλλία μέσω Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου και έξι άλλες χώρες κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Η κοινοπραξία SeaMeWe-6, η οποία αρχικά περιλάμβανε κινεζικές εταιρείες, επέλεξε επίσης αρχικά την HMN Tech για την κατασκευή του δικτύου. Ωστόσο, μια εκστρατεία πίεσης που έγινε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ άλλαξε την κατάσταση και οδήγησε στην ανάθεση της σύμβασης στην SubCom πέρυσι.

Η δράση των ΗΠΑ περιελάμβανε την προσφορά εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις εκπαίδευσης σε ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών με αντάλλαγμα την εκλογή της SubCom εις βάρος της HMN Tech. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην HMN Tech τον Δεκέμβριο του 2021, κατηγορώντας την εταιρεία ότι σχεδίαζε να κλέψει αμερικανική τεχνολογία για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του κινεζικού στρατού.

Οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του έργου, καθιστώντας αδύνατο για τους ιδιοκτήτες ενός δυνητικού καλωδίου που παράγεται από την HMN να πωλούν υπηρεσίες σε αμερικανικές εταιρείες, συνήθως τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Η China Telecom και η China Mobile αποχώρησαν από το έργο αφού η SubCom κέρδισε τη σύμβαση πέρυσι και μαζί με την ChinaUnicom ξεκίνησαν το έργο EMA. Οι τρεις κινεζικές εταιρείες θα κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του δικτύου, αλλά ετοιμάζουν συμφωνίες με ξένους εταίρους.

Οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν επίσης χωριστά μνημόνια με άλλες ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εταιρείας Orange SA, της Pakistan Telecom Company, της Telecom Egypt και της Zain Saudi Arabia. Εκτός από αυτά, υπάρχουν επίσης συνομιλίες με τη Singtel της Σιγκαπούρης και άλλες χώρες στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ενδέχεται να ενταχθούν στην κοινοπραξία.

 

Το Διαδίκτυο θα μπορούσε να χωριστεί στα δύο από την σινοαμερικανική αντιπαλότητα

 

Τα έργα αυτού του τύπου χρειάζονται γενικά περίπου τρία χρόνια για να περάσουν από το σχεδιασμό  σε λειτουργία. Οι κινεζικές εταιρείες ελπίζουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια μέχρι το τέλος του έτους και να έχουν λειτουργήσει το δίκτυο EMA έως τα τέλη του 2025, σύμφωνα με τις πηγές που αναφέρονται.

Έτσι, η Κίνα θα αποκτούσε σημαντικά κέρδη στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ – πρώτα απ 'όλα, θα είχε μια εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτέλεσμα που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αποφύγουν. Δεύτερον, θα παρείχε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Κίνας παγκόσμια εμβέλεια και αυξημένη προστασία σε περίπτωση που του απαγορευτεί η συμμετοχή στα δίκτυα των ΗΠΑ.

«Είναι σαν τα μέρη να οπλίζονται με εύρος ζώνης», είπε ένα στέλεχος που εργάζεται για τη συμφωνία. Η κατασκευή αυτών των παράλληλων καλωδίων ΗΠΑ-Κίνας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης είναι άνευ προηγουμένου. Είναι ένα πρώιμο μήνυμα ότι η παγκόσμια υποδομή διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων, των κέντρων δεδομένων και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα την επόμενη δεκαετία, είπαν στο Reuters δύο αναλυτές ασφαλείας.

Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ κινεζικού εξοπλισμού ή δικτύων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, διευρύνοντας το χάσμα στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα και καθιστώντας τα εργαλεία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική και τα δορυφορικά συστήματα, πιο αργά και λιγότερο προσβάσιμα, λέει ο Timothy Heath, ένας αμυντικός ερευνητής στην RAND Corporation, μια αμερικανική ομάδα σκέψης. «Φαίνεται ότι ακολουθούμε έναν δρόμο όπου θα υπάρχει ένα αμερικανικό Διαδίκτυο και ένα κινεζικό Διαδίκτυο.

Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ και η Κίνα διασπούν η μία την άλλη σε αυτόν τον τομέα, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται η διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου και η εκτέλεση βασικών λειτουργιών», πρόσθεσε. Η Antonia Hmaidi, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Κινεζικών Σπουδών Mercator στο Βερολίνο, λέει ότι το σημερινό Διαδίκτυο λειτουργεί τόσο καλά γιατί δεν έχει σημασία πού πρέπει να πάνε οι πληροφορίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές εξαιρετικά γρήγορες διαδρομές.

Ο Hmaidi λέει επίσης ότι εάν οι πληροφορίες πρέπει να περάσουν από χωριστές διαδρομές, είτε εγκεκριμένες από τις ΗΠΑ είτε εγκεκριμένες από την Κίνα, τότε οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούν καλύτερα να κατασκοπεύουν και να χειραγωγούν δεδομένα στο Διαδίκτυο και οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον.



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ