Τεχνολογία
Ενημερώθηκε στις:

Αυτές τις δουλειές θα εξαφανίσει η τεχνητή νοημοσύνη!

Η τεχνολογία καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή μας ενώ το ChatGPT και η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Όμως τι γίνεται όταν ολόκληρα επαγγέλματα πλέον μπορούν να αντικατασταθούν από το πάτημα ενός κουμπιού;


ΗOpenAI, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές chatbot ChatGPT, έχει κρύψει τους αριθμούς σχετικά με την έκθεση διαφορετικών θέσεων εργασίας στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Χρησιμοποιώντας το τελευταίο μοντέλο γλώσσας μηχανικής εκμάθησης (LLM), το GPT-4 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, καθώς και την ανθρώπινη τεχνογνωσία, οι ερευνητές διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις των chatbots σε επαγγέλματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ιθύνοντες και υπεύθυνοι της Σίλικον Βάλεϊ αναγνωρίζουν πως το ChatGPT, αυτήν τη στιγμή, είναι η αιχμή του δόρατος στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Το ChatGPT είναι ικανό, μεταξύ άλλων, να συζητά με τους χρήστες, να γράφει εργασίες και αναλύσεις κατά παραγγελία, καθώς και κώδικα. Μπορεί ακόμη να εξηγήσει ζητήματα κβαντομηχανικής ή να γράψει ποιήματα.

Αφού εκπαιδευτεί στη φυσική γλώσσα και συγκεντρώσει το απαραίτητο πλήθος πληροφοριών, το chatbot μπορεί να δίνει μια σαφέστερη απάντηση σε μια ερώτηση περισσότερων μεταβλητών του χρήστη αντί να παραπέμπει σε μια λίστα με συνδέσμους άρθρων ιστοσελίδων, τα οποία καλείται ο ίδιος ο χρήστης να αξιολογήσει διαβάζοντάς τα.

Πρόκειται για μια «προσωπική και άμεση» συνομιλία, αφού το bot απαντά με «προσωπικότητα» και «ανθρώπινο ύφος», δίνοντας την αίσθηση ότι «συνομιλείς» σε έναν άνθρωπο. Όμως παρά τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει το ChatGPT, ειδικοί εκτιμούν πως δεν μπορεί να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τον άνθρωπο.


Η πλήρης «κατάκτηση» του κόσμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται, ακόμα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας… Όμως όλοι παραδέχονται πως σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει την ανθρώπινη εργασία, όπως εξάλλου είχε συμβεί στο παρελθόν και με την άνοδο της ρομποτικής.

Σύμφωνα με την εργασία, που επικαλείται το euronews, σχεδόν 8 στους 10 εργαζόμενους στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό από την ανάπτυξη του ChatGPT. Και μάλιστα για σχεδόν 2 στους 10 εργαζόμενους η «επέλαση» των νέων μηχανών τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει έως και κατά 50% την εργασία τους.

Η εργασία, η οποία συντάχθηκε από ερευνητές από το OpenAI, το OpenResearch και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξετάζει την «έκθεση» των εργασιακών καθηκόντων στην τεχνητή νοημοσύνη – «χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ των θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων στην εργασία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι ερευνητές όρισαν την «έκθεση» ως ένα συγκριτικό μέγεθος που προβλέπει ότι η χρήση του ChatGPT σε μια εργασία θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο υλοποίησής της κατά 50% σε σχέση με την υλοποίηση της ίδιας εργασίας χωρίς το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Ως «πλήρης έκθεση» ορίζεται η δυνατότητα του ChatGPT να καλύψει πολύ υψηλότερο μέρος της ανθρώπινης εργασίας. Το νέο μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης έκρινε πως 86 επαγγέλματα είναι «πλήρως εκτεθειμένα», ενώ οι ερευνητές περιόρισαν αυτόν τον αριθμό σε 15.

Ποιες δουλειές είναι πιο «εκτεθειμένες»

Τα επαγγέλματα που βρήκαν οι ερευνητές πως ήταν 100% εκτεθειμένα είναι:

Μαθηματικοί
Φοροτεχνικοί
Χρηματοοικονομικοί Αναλυτές
Συγγραφείς
Web και Digital Interface Designers


Τα επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι:

Survey Researchers (84.4)
Συγγραφείς (82.5)
Διερμηνείς και Μεταφραστές (82.4)
Ειδικοί Δημοσίων Σχέσεων (80,6)
Ζωολόγοι (77,8)


Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη απαρίθμησε τα ακόλουθα ως 100% εκατό εκτεθειμένα:

Μαθηματικοί
Λογιστές και Ελεγκτές
Δημοσιογράφοι
Νομικοί Γραμματείς και Διοικητικοί Βοηθοί
Υπεύθυνοι κλινικών δεδομένων
Αναλυτές για την Κλιματική Αλλαγή
Τα bots βρήκαν επίσης ότι αυτές οι θέσεις εργασίας ήταν περισσότερο από 90% εκτεθειμένες:

Υπάλληλοι Αλληλογραφίας
Μηχανικοί Blockchain
Δικαστικοί ρεπόρτερ
Διορθωτές


«Έχουμε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα επαγγέλματα παρουσιάζουν κάποιο βαθμό έκθεσης σε GPT, με τα επαγγέλματα με υψηλότερους μισθούς να βρίσκονται ψηλότερα σε “κίνδυνο”», κατέληξαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...