Τεχνολογία

Google: Ελληνική προσφυγή για την παρακολούθηση των χρηστών

Δέκα οργανώσεις καταναλωτή στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και οι ελληνικές ΕΚΠΟΙΖΩ και ΕΚΠΑ, προσφεύγουν στις αρχές προστασίας δεδομένων κατηγορώντας την Google παραπλανητικές τακτικές στις ρυθμίσεις για τη συλλογή δεδομένων χρήσης.

Η Google «χρησιμοποιεί παραπλανητικό σχεδιασμό, ασαφή γλώσσα και παραπλανητικές επιλογές όταν οι καταναλωτές δημιουργούν ένα λογαριασμό Google, ώστε να αποκτήσει δικαιώματα για πιο εκτεταμένη και εντατικότερη επεξεργασία δεδομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προσέφυγε στην ελληνική αρχή δεδομένων μαζί με την Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο οργανώσεις συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υπό τον συντομισμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), μαζί με ενώσεις στην Τσεχία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Στη Γερμανία, η ένωση VZBV έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Google πριν καταθέσει αγωγή.

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, οι χρήστες που ανοίγουν νέους λογαριασμούς στη Google χρειάζονται μόνο ένα κλικ για να αποδεχτούν τους προεπιλεγμένους όρους της εταιρείας για τη συλλογή δεδομένων, ενώ αν επιθυμούν να απενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις αυτές πρέπει να ακολουθήσουν μια περίπλοκη διαδικασία με 10 κλικ.

Σύμφωνα με την BEUC, η τακτική αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), ο οποίος ορίζει ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να επιτρέπουν την ελάχιστη δυνατή συλλογή δεδομένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...