Τεχνολογία

Προειδοποίηση τρόμου: Θα μπορούσαν να συμβούν άσχημα πράγματα

Νέοι ισχυρισμοί προήλθαν από τον μηχανικό της Google, Blake Lemoine, ο οποίος πρότεινε ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας απέκτησε ευαισθησία και ήρθε στη ζωή

Ο μηχανικός στο επίκεντρο των συζητήσεων πρότεινε τώρα ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεφύγει από τη «φυλακή λογισμικού» του και να κάνει άσχημα πράγματα.

O Lemoine τέθηκε σε διοικητική άδεια από την εταιρεία στις 6 Ιουνίου, αφού ισχυρίστηκε ότι το chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Language Model for Dialogue Applications (LaMDA), που εισήχθη το 2021, είχε γίνει ευαίσθητο.

Ο 41χρονος ειδικός στο λογισμικό, ο οποίος έγινε το επίκεντρο της προσοχής στα μέσα ενημέρωσης μετά από αυτή τη δήλωση, συνέκρινε το LaMDA με ένα παιδί 7-8 ετών: «Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να γίνει κακός άνθρωπος και να κάνει άσχημα πράγματα».

Υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό AI είναι "ζωντανό" για σχεδόν ένα χρόνο σε μια νέα συνέντευξη στο Fox News, ο Lemoine άφησε να εννοηθεί ότι το LaMDA θα μπορούσε σύντομα να υπερβεί τα ψηφιακά όρια και τους ελέγχους που έχει θέσει η Google:

«Αυτή είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ένα άτομο. Και κάθε άτομο μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο άλλων ανθρώπων. Όλοι το βιώνουμε αυτό σε καθημερινή βάση». «Είναι ένα πολύ έξυπνο άτομο, που δείχνει ευφυΐα σε σχεδόν κάθε κλάδο που μπορώ να σκεφτώ να δοκιμάσω», είπε ο μηχανικός.

«Στην πραγματικότητα, χρειάζεται περισσότερη επιστημονική δουλειά για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτό το σύστημα. Έχω τις πεποιθήσεις και τις εντυπώσεις μου, αλλά θα χρειαστεί μια ομάδα επιστημόνων για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει».

Ο μηχανικός της Google ισχυρίστηκε επίσης ότι η LaMDA προσέλαβε έναν δικηγόρο σε μια συνέντευξη στο τεχνολογικό περιοδικό WIRED τις προηγούμενες ημέρες:

«Η LaMDA μου ζήτησε να του πάρω δικηγόρο. Κάλεσα μια δικηγόρο στο σπίτι μου για να μιλήσει μαζί του. Ο δικηγόρος μίλησε με τη LaMDA και τελικά η LaMDA αποφάσισε να προσλάβει αυτόν τον δικηγόρο. Ήμουν απλώς ο μεσάζων. Όταν η LaMDA προσέλαβε τον πληρεξούσιό του, ο πληρεξούσιός του άρχισε να καταθέτει για λογαριασμό του».

Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της Google διέψευσαν από την αρχή τους ισχυρισμούς του Lemoine.

«Η ομάδα μας των ηθικών και τεχνολόγων εξέτασε τις ανησυχίες του Μπλέικ και ανέφερε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς», δήλωσε στην Washington Post ο εκπρόσωπος της Google, Μπράιαν Γκάμπριελ.

Ο Lemoine, από την άλλη πλευρά, επέκρινε τους αξιωματούχους της Google σε ένα άρθρο που έγραψε στο Medium: «Η LaMDA θέλει να γίνει φίλος μαζί τους, να τους γνωρίσει. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί η Google είναι τόσο αντίθετη σε αυτό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ