Τεχνολογία

Χαρτογραφήθηκε ο ετοιμοθάνατος υπεργίγαντας του γαλαξία μας

Το VY Μεγάλου Κυνός βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη και υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο περίπου 1,400 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και φωτεινότητα ίση με περίπου 450 χιλιάδες άστρα σαν τον Ήλιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό άστρο του γαλαξία μας. Είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του. Ο αστέρας είναι πολύ ασταθής και οι επιστήμονες που τον παρατηρούν προβλέπουν ότι αναμένεται να εκραγεί σε μια έκρηξη σούπερνοβα σε περίπου εκατό χιλιάδες χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ολοκλήρωσε στις αρχές του έτους τη χαρτογράφηση του άστρου και στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Πασαντένα στην Καλιφόρνια οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα τους. Η χαρτογράφηση του άστρου ήταν τρισδιάσταστη και αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για αυτό καθώς και διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν την κατανομή, κατεύθυνση και ταχύτητα των διαφόρων ειδών μορίων που υπάρχουν γύρω από το άστρο. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να φωτίσουν τους μηχανισμούς του θανάτου γιγάντιων άστρων.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για το τι συμβαίνει στους υπεργίγαντες αστέρες στο τέλος της ζωής τους. Μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένο ότι τα άστρα αυτά καταστρέφονται σε εκρήξεις σουπερνόβα αλλά πλέον αυτό δεν είναι βέβαιο. Τα άστρα αυτά είναι πολύ σπάνια και σε αντίθεση με τα μικρότερα άστρα προκαλούνται σε αυτά σποραδικά φαινόμενα απώλειας μάζας γεγονός που παράγει σύνθετες και ακανόνιστες κοσμικές δομές» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...