Τεχνολογία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες – Τι λέει η ΔΕΗ

Αποφασισμένη να εφαρμόσει τις προτάσεις της για επιβολή ανώτατων ορίων αύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και κατάργηση των πάγιων χρεώσεων από τους παρόχους εμφανίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις από τις εταιρείες, που τόνισαν στην πρόσφατη διαβούλευση ότι το μέτρο αυτό θίγει την οικονομική τους ελευθερία και τις εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους, στο βαθμό που θα κληθούν να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης των χονδρικών τιμών.

Ο κ. Δαγούμας προανήγγειλε, όμως, ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή δύο τουλάχιστον από τις προτάσεις που είχε θέσει στη διαβούλευση, οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση ορίου διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προδιέγραψε ένα δύσκολο χειμώνα για τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι οι ενδείξεις από τα διεθνή Χρηματιστήρια συντείνουν στο ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι τον Μάρτιο -από την αρχή του έτους η αύξηση της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα ξεπερνά το 200%.

Σημειώνεται ότι ήδη από τα τέλη καλοκαιριού η εκτίναξη της τιμής χονδρικής έχει αρχίσει να περνάει στους λογαριασμούς όσων καταναλωτών έχουν επιλέξει προϊόντα κυμαινόμενης χρέωσης, τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες προσαρμογής με βάση τη διακύμανση της τιμής χονδρικής (όταν η τιμή ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο, ενεργοποιείται η ρήτρα και αρχίζει να αυξάνεται η χρέωση του ρεύματος).

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσει την επίδραση αυτών των αυξήσεων στους λογαριασμούς χαμηλής και μέσης τάσης (επιδότηση), ενώ η ΔΕΗ παρέχει εκπτώσεις στους καταναλωτές και στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Όμως, πέραν αυτών των προσωρινών μέτρων, η ΡΑΕ επιδιώκει μια μόνιμη ρύθμιση της αγοράς με δική της απόφαση, κατά τρόπον ώστε να τεθεί ένα όριο στις επιβαρύνσεις που μπορούν να φθάσουν στους τελικούς καταναλωτές λόγω της αύξησης των χονδρικών τιμών, πέρα από το οποίο τις αυξήσεις θα απορροφούν οι πάροχοι.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ έχει προτείνει ότι στα προϊόντα κυμαινόμενου τιμολογίου οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίζουν εκ των προτέρων ένα ανώτατο όριο μεταβολής, για παράδειγμα +-30%, ώστε όταν υπάρχουν μεγάλες αναπροσαρμογές της τιμής χονδρικής να μην περνά ολόκληρη η επιβάρυνση στον καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με τις ρήτρες – πέναλτι για την πρόωρη διακοπή σύμβασης κυμαινόμενου τιμολογίου από έναν καταναλωτή που θέλει να αλλάξει πάροχο, οι οποίες δυσκολεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, η ΡΑΕ έχει προτείνει να καταργηθούν, είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή, είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη μιας σύμβασης σταθερής τιμής.

Σημειώνεται ότι στη δημόσια διαβούλευση εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις σε αυτές τις προτάσεις από όλους τους προμηθευτές. Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την πρόταση για πλαφόν ως μη συμβατή με την οικονομική ελευθερία των προμηθευτών, τονίζοντας ότι μπορεί να πλήξει τη βιωσιμότητά τους. Πάντως, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα συμβόλαια κυμαινόμενου τιμολογίου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί σε συμβάσεις με σταθερή τιμή.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρείες επίσης αντιτάασσεται στις προτάσεις, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι συνιστούν άμεση παρέμβαση στο κατ’ εξοχήν αντικείμενο της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα τους να προσφέρουν προϊόντα με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.

Η ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα εντείνουν το δομικό πλεονέκτημα που διαθέτει η δεσπόζουσα επιχείρηση (η ΔΕΗ) έναντι των λοιπών προμηθευτών, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης και διαχείρισης κινδύνων, θα καταστήσουν την προσέλκυση νέων πελατών εξαιρετικά δυσχερή έως και αδύνατη και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εμποδίων για την είσοδο (entry barriers) νέων παικτών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Δαγούμας προανήγγειλε άλλη μία ρυθμιστική παρέμβαση που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Οι πάροχοι θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν τους καταναλωτές εκ των προτέρων για τις μέγιστες χρεώσεις κάθε προϊόντος σταθερής ή κυμαινόμενης τιμολόγησης, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν ένα προϊόν που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στο οικονομικό τους προφίλ.

Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.

Τι λέει η ΔΕΗ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς

Την ώρα που οι καταναλωτές «ματώνουν» οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα!

Οι πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης προκαλούν αναστάτωση στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να δουν αν και πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ με την έκπτωση που έχει ανακοινώσει -της τάξεως του 30%- αντισταθμίζει την όποια επιβάρυνση, ενώ παρέμβαση έκανε και η ΡΑΕ.

Από τις αρχές του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει διπλασιαστεί. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh. Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι ότι οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στα βασικά τους οικιακά προγράμματα ρήτρες που συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενεργοποιημένες λόγω των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις εγχώριες αγορές περίπου από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Η ΔΕΗ, το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε έκπτωση της τάξεως του 30% στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2 – 3 ευρώ πιο… τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% οδηγεί σε πολύ μικρή επιβάρυνση (2 ευρώ περίπου) για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις.

Συγκεκριμένα επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της Επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.

«Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που κατέχουν το 35% της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Οπως είπε, «όλα αυτά είναι ένα μίγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. «Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας. Μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις», είπε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις οφείλονται αφενός στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και αφετέρου στη μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα. Οπως επίσης και «στο χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...