Τεχνολογία

Αυτός είναι ο Έλληνας που τα έβαλε με τον τεχνολογικό κολοσσό

Γιατί ο Κώστας Ελευθερίου, συνιδρυτής της εφαρμογής FlickType, καταγγέλλει ότι ο ψηφιακός κολοσσός παραβλέπει και εμμέσως ενισχύει απάτες στο App Store

Μια ακόμη αγωγή έρχεται να προστεθεί στις δικαστικές διαμάχες κατά της Apple για κατάχρηση του μονοπωλίου της στην αγορά. Ο Κώστας Ελευθερίου, προγραμματιστής εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και συνιδρυτής της εφαρμογής FlickType, που προσφέρει «έξυπνα» πληκτρολόγια για Apple Watch, βρήκε το θάρρος να κάνει κάτι που λίγοι θα έκαναν: να τα βάλει ευθέως με τον τεχνολογικό κολοσσό.

Ο κύριος Ελευθερίου, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας techspot.com, κατέθεσε αγωγή στην Καλιφόρνια καταγγέλλοντας ότι ο ψηφιακός κολοσσός εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή του δύναμη στις εφαρμογές iOS «για να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος των προγραμματιστών εφαρμογών και των καταναλωτών». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η Apple παραβλέπει και εμμέσως ενισχύει απάτες στο App Store, προκαλώντας πλάνη των καταναλωτών και ζημία των εφαρμογών, ενώ προβαίνει πολλές φορές σε παραβίαση των όρων των συμφωνητικών με τους προγραμματιστές.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Φλεβάρη, όταν ο Ελευθερίου ανακάλυψε ότι έγιναν διαθέσιμες ανταγωνιστικές εφαρμογές στο App Store που παρέχουν φαινομενικά τις ίδιες υπηρεσίες με την εφαρμογή της FlickType σε υψηλότερο πολλές φορές αντίτιμο, χωρίς να λειτουργούν καλά ή ακόμη και καθόλου, και παρ’ όλα αυτά παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης πωλήσεων.

Οι εφαρμογές αυτές όχι μόνο απομιμούνταν το προϊόν της FlickType, αλλά στηρίζονται σε πλήθος παραπλανητικών διαφημίσεων και ψευδών κριτικών που τις αποθεώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αγωγή, οι κακόβουλες εφαρμογές να βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, εκμεταλλευόμενες τη φήμη άλλων καθ’ όλα νόμιμων εφαρμογών, υποβοηθούμενες από ένα φάσμα θετικών κριτικών και βαθμολογιών. Μάλιστα οι επιτήδειοι δεν σταματούν εκεί, αλλά προβαίνουν στην καταχώρηση πλήθους αρνητικών κριτικών για την FlickType, υποβιβάζοντάς τη βαθμολογία της και κατ’ επέκταση την κερδοφορία της.

Ο Ελευθερίου καταγγέλλει ότι αν και επικοινώνησε το πρόβλημα στην Apple, η εταιρεία όχι μόνο δεν φάνηκε διατεθειμένη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσει τις παραπλανητικές κριτικές, αλλά συνέχισε να επωφελείται από την προμήθεια, βάσει συμφωνητικού, που λαμβάνει από τις αγορές μέσω των εφαρμογών αυτών.Έτσι, έκανε το μεγάλο βήμα και αποφάσισε πως η δικαστική λύση είναι μονόδρομος για αυτόν και την εταιρεία του.

 

Ο Κώστας Ελευθερίου

Μάλιστα, κατηγόρησε την Apple ότι με την υπόθαλψη κακόβουλων ενεργειών αποσκοπεί εμμέσως στην εξαγορά ανερχόμενων εφαρμογών, όπως το FlickType. Η αγωγή αναφέρει ότι η Apple επέλεξε να μην προβεί σε ενέργειες κατά των εφαρμογών – απάτης, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Ελευθερίου να πουλήσει την εφαρμογή του στην Apple. «Προφανώς, η Apple πίστευε ότι ο ενάγων θα παραιτούνταν και θα πουλούσε την εφαρμογή του στην Apple σε τιμή ευκαιρίας», επισημαίνεται στην αγωγή.

Συνομιλίες

Στο επίκεντρο της διαφωνίας φαίνεται να βρίσκονται συνομιλίες που είχε o Ελευθερίου με τον Randy Marsden, υπεύθυνο τεχνολογίας φορητών πληκτρολογίων στην Apple. Ο Ελευθερίου ισχυρίζεται ότι ο Marsden τον πλησίασε με σκοπό να του κάνει πρόταση εξαγοράς της εφαρμογής του από την Apple, για να βελτιώσει την πληκτρολόγηση στο Apple Watch. Ωστόσο, η συζήτησε δεν καρποφόρησε και η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει αδικαιολόγητα την εφαρμογή του FlickType από το Apple Store.

 

Folks, WE DID IT!!

We shined a light on these scammers, and Apple TOOK THEM DOWN!?

The bad news? https://t.co/bSZuCpyZbk

— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) February 2, 2021

 

Ένα χρόνο αργότερα, η FlickType έγινε τελικά διαθέσιμη στο App Store και σημείωσε έσοδα πάνω από 130.000 δολάρια σε ένα μόλις μήνα, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των εφαρμογών επί πληρωμή στις ΗΠΑ. Η επιτυχία όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς οι επιτήδειοι που θέλησαν να «πλουτίσουν» σε βάρος της επιτυχημένης εφαρμογής πλημμύρισαν αμέσως την αγορά με εφαρμογές που εμφανίζονταν ψευδώς ότι έχουν την ίδια λειτουργικότητα.
Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτές οι πρακτικές οδήγησαν στη μείωση των εσόδων της FlickType σε 20.000 δολάρια το μήνα, την ίδια ώρα που οι εφαρμογές- αντιγραφής συνέχισαν να ευδοκιμούν.

Η εφαρμογή που κάνει τη δακτυλογράφηση.. παιχνιδάκι

Η FlickType προσφέρει μια ευρεία γκάμα πληκτρολογίων για τις συσκευές της Apple, μετατρέποντας το γράψιμο στο κινητό σε παιχνίδι. Τα πληκτρολόγια FlickType έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά, με μεγάλα πλήκτρα, ευανάγνωστες οπτικές ανακοινώσεις, έντονα χρώματα και πολλές άλλες ευκολίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτελεί την ταχύτερη εφαρμογή πληκτρολογίου στον κόσμο και ενδείκνυται για χρήστες με τυφλή ή χαμηλή όραση. Συνδυάζοντας τη γνωστή διάταξη πληκτρολογίου QWERTY με 2 απλές κινήσεις, το FlickType επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν ευκολότερα και έως και 4 φορές ταχύτερα. Μάλιστα, δεν απαιτείται η εκμάθηση του νέου αυτού τρόπου δακτυλογράφησης. Οι χρήστες καλούνται απλώς να εμπιστευτούν τον μηχανισμό τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκει τη λέξη ακόμα και αν τα γράμματα που την απαρτίζουν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά.

Η εφαρμογή επενδύει στη ταχύτητα και στην ευκολία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να πληκτρολογεί πολύ γρήγορα, ακόμα και «στα τυφλά», ελέγχοντας το κείμενο μέσω ηχητικού ακούσματος.

 

Η εφαρμογή FlickType

Αποτελεί μεγάλο εργαλείο για χρήστες με χαμηλή όραση, καθώς τους βοηθάει να πληκτρολογούν γρήγορα χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο τρίτου μέρους, πατώντας όπου πιστεύουν οι ίδιοι ότι τα γράμματα βρίσκονται στην οθόνη. Η εφαρμογή χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, εικάζει τη λέξη που θέλει ο χρήστης με βάση τη θέση των πλήκτρων που πατήθηκαν. Με εκατομμύρια λέξεις να πληκτρολογούνται κάθε μήνα, οι χρήστες της FlickType βλέπουν την παραγωγικότητά τους να απογειώνεται.

Επιτυχημένο δίδυμο

Οι ιδρυτές της FlickType, Κώστας και Ashley Ελευθερίου, αποτελούν αυτό που λέμε ‘επιτυχημένο δίδυμο΄. Η κοινή πορεία του ζευγαριού στον κόσμο των startups ξεκινάει περίπου μια δεκαετία πίσω. Οι συμπληρωματικές τους δεξιότητές τους οδήγησαν σε μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις που αγκαλιάστηκαν στη συνέχεια από τη Google, το Pinterest και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Ένα από αυτά τα εγχειρήματα αποτελεί η Fleksy, μια startup που σχεδιάζει διαφορετικά πληκτρολόγια για iPhones και εξαγοράσθηκε το 2016 από το Pinterest.

O Κώστας Ελευθερίου έχει ιστορικό επιτυχημένων εφαρμογών. Ήταν ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής εικονικού πληκτρολογίου Fleksy, την οποία εξαγόρασε το Pinterest το 2016, ενώ το 2010 το BlindType – ένα πληκτρολόγιο αφής για φορητές συσκευές για άτομα με προβλήματα όρασης – είχε πουληθεί στη Google.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, o Ελευθερίου είχε συμμετάσχει στη δημιουργία του iSteam, μια από τις πρώτες εφαρμογές για iPhone, η οποία «θόλωνε» την οθόνη όταν ο χρήστης φυσούσε το μικρόφωνο.

Τα πολλά μέτωπα της Apple

Η αγωγή του Έλληνα έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα δικαστικών διαμαχών προγραμματιστών εφαρμογών κατά της Apple, η οποία είναι επίσης στα «μαχαίρια» με την Epic Games για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, την ώρα που η ΕΕ διενεργεί έρευνα μετά από καταγγελία του Spotify για παράνομες πρακτικές κατά τη χρήση του App Store και απειλεί με πρόστιμο – ‘μαμούθ’.

Μήλο της έριδος σε όλες τις περιπτώσεις αποτελούν οι όροι χρήσης του App Store, που σύμφωνα με τους παρόχους εφαρμογών, δεν προωθούν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ