Τεχνολογία

COVID-19 και κυβερνοεπιθέσεις: Ποιες αναδυόμενες αγορές και τομείς κινδυνεύουν περισσότερο;

Η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε στην ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών λύσεων . Ενώ αυτό επέτρεψε μια σειρά θετικών εξελίξεων, έχει επίσης εκθέσει πολλούς τομείς σε μεγαλύτερη απειλή από κυβερνοεπιθέσεις.

Καθώς η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας εισήχθησαν σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής άλλαξαν μεταφερόμενες στο διαδίκτυο.

Σε πολλές χώρες, εισήχθησαν πλατφόρμες ψηφιακής εκπαίδευσης για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, τηρώντας παράλληλα τις κυβερνητικές οδηγίες . Ομοίως, υπήρξε μια άνοδος στις λύσεις τηλεϊατρικής, με καινοτομίες που επιτρέπουν στους γιατρούς να ελέγχουν από απόσταση τους ασθενείς, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Ίσως πιο δραματική ήταν η εκθετική αύξηση των ψηφιακών πληρωμών, καθώς οι καταναλωτές προσπάθησαν να αποφύγουν την προσωπική επαφή όταν πληρώνουν για πολλά αγαθά και υπηρεσίες.

Ενώ αυτές οι εξελίξεις ήταν καθοριστικές για τη διατήρηση κάποιου είδους συνέχειας στην ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν επίσης ανοίξει μεγαλύτερη “φάμπρικα” αναφορικά με την απειλή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας τομέας που έχει σημειώσει απότομη αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο είναι η εκπαίδευση , λόγω της εκτίναξης της εξ αποστάσεως μάθησης τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα του παρόχου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Kaspersky, το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, ο αριθμός των απειλών από δημοφιλείς πλατφόρμες μάθησης αυξήθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπήρξαν επίσης πολλές παραβιάσεις υψηλού προφίλ σε συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης κατά το παρελθόν έτος. Στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι της πόλης Oldsmar ανέφεραν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ένας χάκερ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο υδατικό σύστημα της πόλης και προσπάθησε να αναμίξει το επικίνδυνο χημικό υδροξείδιο του νατρίου στη ροή του νερού.

Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ήταν στόχος μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο . Κατά τη διάρκεια της παραβίασης, “χτυπήθηκαν” έγγραφα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και τον Γερμανό ομόλογό της BioNTech, τους παραγωγούς ενός κορυφαίου εμβολίου κατά του Covid-19.

Η επίθεση ήρθε λίγες εβδομάδες πριν ο ρυθμιστικός φορέας εγκρίνει το εμβόλιο. Αν και τελικά δεν καθυστέρησε ή δεν έθεσε σε κίνδυνο τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου, αυτή η επίθεση προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις των παραβιάσεων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι αναδυόμενες αγορές γίνονται βασικοί στόχοι

Ενώ η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιφέρει πραγματικά παγκόσμια ανησυχία, αυτές οι επιθέσεις αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρή απειλή στις αναδυόμενες αγορές.

Στην Κένυα, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν 125% σε ετήσια βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η χώρα, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αγορά χρημάτων στην Αφρική, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ όλων των κυβερνοεπιθέσεων στην ήπειρο.

Ομοίως, η Ινδονησία, η μεγαλύτερη ψηφιακή οικονομία στη Νοτιοανατολική Ασία, αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτέλεσε σημαντικό στόχο για τους χάκερς. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η χώρα σημείωσε εξαπλάσια αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις και ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η Tokopedia, η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδονησίας, είχε παραβιαστεί, ενώ προσωπικά στοιχεία 91 εκατομμυρίων χρηστών διέρρευσαν στο διαδίκτυο . Λίγο μετά από αυτό, η Bhinneka, ένας από τους αντιπάλους της Tokopedia, ανακοίνωσε ότι είχε επίσης πέσει θύμα επίθεσης στον κυβερνοχώρο και ότι οι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε 1,2 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν αύξηση κατά 250% στις επιθέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τα νοσοκομεία να είναι από τις πιο στοχευμένες υπηρεσίες.

Η κλίμακα και ο υψηλός χαρακτήρας πολλών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, σε συνδυασμό με την αυξημένη εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία, οδήγησαν τελικά σε αυξημένη ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στην πραγματικότητα, το Global Digital Trust Insights 2021 της PwC, μια έρευνα για περισσότερα από 3.000 στελέχη επιχειρήσεων, τεχνολογίας και ασφάλειας από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι το 96% των ερωτηθέντων είχε αλλάξει ή σκόπευε να αλλάξει τις στρατηγικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο λόγω του COVID-19 .

Ως ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας, το 55% δήλωσε ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του στον κυβερνοχώρο στο μέλλον, ενώ το 51% δήλωσε ότι θα προσθέσει αφοσιωμένο προσωπικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, παρά τα σχεδόν δύο τρίτα που πιστεύουν ότι τα έσοδα πρόκειται να μειωθούν.

Σε άλλα μέρη, στα τέλη Ιανουαρίου, η κρατική Saudi Telecom Company ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας αφιερωμένης στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ