ZalaΖONE
Τεχνολογία

Το μέλλον των έξυπνων πόλεων και της αυτοκίνησης βρίσκεται στην Ουγγαρία

Στην κομητεία Zala, της Ουγγαρίας, μια μικρή πόλη με το δύσκολο όνομα Zalaegerszeg (Ζαλαέγκερσεγκ), έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο χώρος υλοποίησης ενός πολύ φιλόδοξου τεχνολογικού σχεδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκεί ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, ένα κέντρο ερευνών και δοκιμών που επικεντρώνεται στις μετακινήσεις και τις πόλεις του μέλλοντος. Αρχικά, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε τη δημιουργία μιας πίστας δοκιμών οχημάτων στο Zalaegerszeg, με στόχο να ενισχύσει την αυτοκινητοβιομηχανία και την έρευνα στην Ουγγαρία. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η Automotive Proving Ground Ltd, ο φορέας που ανέλαβε τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών στην πίστα. Απώτερος στόχος, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ήταν να εμπλουτίσει τις γνώσεις που υπήρχαν στους τομείς της αυτοκίνησης, της μηχανικής και των "έξυπνων πόλεων", να εδραιώσει ανταγωνιστικές λειτουργίες και, τέλος, να διευρύνει το δίκτυο των εταιρειών που μπορεί να ενδιαφέρονταν για να αξιοποιήσουν τις υποδομές που δημιουργήθηκαν εκεί.

Ζαλαέγκερσεγκ

Μια πίστα δοκιμών υψηλών προδιαγραφών

Το καινοτόμο project της Ουγγαρίας που έλαβε το όνομα "ZalaΖONE", έγινε σημείο αναφοράς των ερευνητών που εργάζονται σε αντικείμενα όπως η κινητικότητα, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης καθώς και οι "πράσινες" τεχνολογίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Στις υποδομές του Κέντρου περιλαμβάνονται πίστες ελέγχου και εργαστηριακές εγκαταστάσεις με χρήση υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, που επιτρέπουν τις δοκιμές ηλεκτρικών ή αυτόνομων οχημάτων σε πολλαπλά επίπεδα: από τις δοκιμές πρωτοτύπων έως την ανάπτυξη τελικών προϊόντων. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και μια driving testing-zone με οδικές υποδομές πολλών χιλιομέτρων. 

Το ZalaΖONE έχει εξελιχθεί σε ένα υπερσύγχρονο πανεπιστημιακό κέντρο ερευνών που συνεργάζεται με ευρύ δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές μελέτες πάνω στην ηλεκτροκίνηση και τα αυτόνομα οχήματα. Τέλος, αποτελεί ένα πρότυπο για τις μελλοντικές "έξυπνες πόλεις" και το πώς αυτές θα λειτουργούν.

Αναλυτικότερα, το Κέντρο αυτό έχει αναπτυχθεί ως δομή μιας πόλης η οποία χωρίζεται σε τρία τμήματα: τις υποδομές δοκιμών ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων, τη ζώνη της "έξυπνης πόλης" με δίκτυα 5G, και το εκπαιδευτικό τμήμα που φιλοξενεί τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης. Μέσα σε αυτή την "πρότυπη πόλη" δραστηριοποιούνται επιστήμονες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί που όλοι μαζί εργάζονται ώστε να θέσουν τις βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

Οι "έξυπνες πόλεις” του μέλλοντος είναι εδώ

Στον τομέα της αυτοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης έχουν αναπτυχθεί καινοτόμοι τρόποι για δοκιμές και έλεγχο των νέων τεχνολογιών. Στους ειδικά διαμορφωμένους δρόμους της "έξυπνης πόλης" μπορούν να γίνουν δοκιμές κάτω από πολλές και διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, όπως για παράδειγμα οδήγηση σε έδαφος με κλίση, σε αυτοκινητόδρομο, με απότομο φρενάρισμα και άλλα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται τεχνολογίες και υποδομές για "έξυπνες πόλεις" με διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, κυκλοφορίας, μηχανικής κυκλοφορίας και δυναμικής των οχημάτων. Ανάλογες τεχνολογίες αναπτύσσονται για διαφορετικούς τύπους οδών, οδοστρωμάτων και γεωμετρίας δρόμου. Τέλος, δοκιμάζονται τεχνολογίες επικοινωνίας όπως Wi-Fi, κινητή τηλεφωνία (δίκτυο 5G) και υπηρεσίες για "Μέσα Μεταφοράς Smart City".

Με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης συνεργάζονται πολλά πανεπιστήμια τα οποία αναπτύσσουν και δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες. Τις ιδέες αυτές μπορούν να τις δουν να υλοποιούνται, με τη βοήθεια των developers του Κέντρου και των εταιρειών χορηγών, που αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς. Ευπρόσδεκτοι στο ZalaΖone είναι και φορείς που έχουν αναπτύξει δικές τους καινοτομίες και τεχνολογίες στον τομέα της αυτοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης, της αειφόρου ανάπτυξης και των "έξυπνων πόλεων", οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους σε ένα σύγχρονο κέντρο που μπορεί να τους παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη.

Ζαλαέγκερσεγκ

Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ZalaΖone αποτελεί έναν προάγγελο του -όχι μακρινού- μέλλοντος, στο οποίο θα συναντάμε αυτοοδηγούμενα μέσα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία θα είναι πιο ελεγχόμενη και πιο ασφαλής, με τα δεδομένα για την κίνηση των οχημάτων να μεταφέρονται μέσω των δικτύων 5G, με ασύλληπτες ταχύτητες. Το μέλλον ξεκίνησε ήδη… από την Ουγγαρία!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ