drones
Τεχνολογία

Τα drones ήρθαν για να μείνουν: Πάμπολλες οι εφαρμογές τους

Όταν η Amazon πρότεινε για πρώτη φορά τη χρήση drones για παράδοση πακέτων το 2013, προκάλεσε αναταραχές. Η Google το 2014 αποκάλυψε ότι εργαζόταν σε ένα μυστικό πρόγραμμα παράδοσης drone και η NASA το 2015 ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).

Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες άρχισαν να προσφέρουν τα drones ως υπηρεσία, ενοικιάζοντας drone σε εταιρείες για να κάνουν αεροφωτογραφίσεις ή να τραβήξουν βίντεο για έρευνα και χαρτογράφηση και άλλες υπηρεσίες.

Μέχρι το 2018 η βιομηχανία των drones παρουσίαζε προβλήματα. Η ποιότητα των υλικών είχε βελτιωθεί, ενώ οι πιθανοί πιλότοι drone χρειάζονταν μόνο μια εξέταση δύο ωρών για να λάβουν την άδειά τους σύμφωνα με τους κανόνες της UAS, της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μεγάλες εταιρείες, που είχαν αναθέσει σε παρόχους υπηρεσιών τη διαχείριση drones, δημιούργησαν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2020 τα drones χρησιμοποιούνται πλέον συνήθως για αεροφωτογράφιση και βιντεογραφία, για την κάλυψη ζωντανών εκδηλώσεων, την παράδοση μικρών αντικειμένων και την έρευνα επικίνδυνων τόπων και καταστάσεων.

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Οι επιθεωρητές των σιδηροδρόμων, που συνήθιζαν να διακινδυνεύουν τις ζωές τους ενώ κρέμονταν από μεταλλικές γέφυρες ή πύργους ραδιοφώνων αρκετές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος για να επιθεωρήσουν τις σιδηροδρομικές κατασκευές, έχουν πλέον στραφεί στη χρήση της τεχνολογίας drone.

Η ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση (live streaming) από κάμερες μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) βολεύουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Όταν οι διευθυντές στο πεδίο και στα κεντρικά γραφεία μπορούν να δουν την ίδια ακριβώς εικόνα σε πραγματικό χρόνο, η κατανομή προμηθειών είναι πολύ πιο ακριβής» δήλωσε ο Μπομπ Μέντερ, ανώτερος διευθυντής μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων στην εταιρεία μεταφορών Union Pacific.

Για παράδειγμα, εικόνες που στάλθηκαν από αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του ποταμού Κέδρου το 2016 στη βόρεια Αϊόβα άλλαξαν το σχέδιο της Union Pacific για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής εκεί. Η ομάδα επισκευής πρόσθεσε περισσότερα υλικά στις ράγες – βράχους για να τις σταθεροποιήσουν – και έστειλαν προμήθειες και εξοπλισμό μέσα από μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή, που ήταν λιγότερο πλημμυρισμένη.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτρέπουν στους οργανισμούς να επιθεωρούν δυσπρόσιτες περιοχές και να παραδίδουν προμήθειες χωρίς να εκθέτουν τους υπαλλήλους στους πιθανούς κινδύνους» δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία διοίκησης επιχειρήσεων Accenture στην έκθεσή της σχετικά με τη χρήση αεροσκαφών στη βιομηχανία μηχανικών και κατασκευών.

Οι διαχειριστές έργου μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα του έργου από κάμερες των UAV και να παραμένουν ενημερωμένοι για την καθημερινή πρόοδο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα ενημερωμένες αποφάσεις και να αποφεύγουν τον προγραμματισμό καθυστερήσεων, σημείωσε η Accenture.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό drones στις επιχειρήσεις τους και ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτά. Η αγορά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 24%, σε συνολικά 515 εκατομμύρια δολάρια έως το 2030, προβλέπει η εταιρεία έρευνας αγοράς Frost & Sullivan.

Οι λόγοι για ανάθεση σε τρίτους

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να προτιμούν να αναθέτουν σε τρίτους τη χρήση των drones, πιθανώς επειδή δεν θέλουν να ασχοληθούν με τους κανονισμούς και τα νομικά ζητήματα που εμφανίζονται με την εμπορική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ή δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνουν αυτό.

«Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες αεροσκαφών εκεί έξω που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε στο TechNewsWorld η Νικόλ Φρανς, κύρια αναλύτρια της ερευνητικής τεχνολογικής εταιρείας Constellation Research.
Αυτές οι υπηρεσίες χειρίζονται τα διάφορα ρυθμιστικά και νομικά ζητήματα που διέπουν την εμπορική χρήση των drones. Προσφέρουν ένα αρκετά τυπικό σύνολο υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αεροφωτογραφίας και της φωτογραφίας, της χαρτογράφησης, της επιθεώρησης κρίσιμης υποδομής και της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Η ζήτηση

Οι εταιρείες Ridesharing, Uber και Lyft προκάλεσαν ταραχές στη βιομηχανία ταξί διευκολύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση, αντί να πρέπει να περιμένουν με την ελπίδα να κάνουν νόημα σε ένα ταξί για να σταματήσει να τους πάρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον ίδιο τρόπο, ο πάροχος υπηρεσιών drone Aquiline Drones επιδιώκει να αλλάξει το πρόσωπο του πεδίου των υπηρεσιών, αναπτύσσοντας μια εφαρμογή για κινητά που θα επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν κράτηση για υπηρεσία drone κατόπιν αιτήματος.

Οι πελάτες δεν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υπηρεσιών drone και να περάσουν από μια διεξοδική διαδικασία για να κλείσουν ένα drone ή να έχουν μόνιμη σύμβαση με τον πάροχο. Αντ’ αυτού θα είναι σε θέση να παραγγείλουν υπηρεσίες αεροφωτογραφίας και βίντεο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων χρησιμότητας, υπαίθριων εκδηλώσεων, ακινήτων, περιπολίας ασφάλειας, αποστολών αναζήτησης και διάσωσης και γεωργίας. 

«Άτομα και επιχειρήσεις θα μπορούν να παραγγέλνουν ιδιωτικές και εμπορικές υπηρεσίες drone» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Aquiline Drones Μπάρι Αλεξάντερ.

Τα drone της Aquiline θα διαχειρίζονται και θα υποστηρίζονται από μια βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που η εταιρεία ανέπτυξε. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί εξειδικευμένους αλγόριθμους για λειτουργίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που επιτρέπουν τον έλεγχο πτήσεων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομες πτήσεις με drone.

Η βάση δεδομένων θα επιτρέπει στους πελάτες να σχεδιάζουν και να εκτελούν αποστολές, δεδομένα ζωντανής ροής και βίντεο και να λαμβάνουν πληροφορίες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω της εφαρμογής για κινητά. Η λειτουργία εντολών και ελέγχου της Aquiline επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν υλικό, να καθορίσουν ένα σχέδιο πτήσης και να υποβάλουν τις ισχύουσες εξουσιοδοτήσεις και τα προγράμμα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...