Τεχνολογία

Σαν σήμερα ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε τα windows 1.0 (βίντεο)

Σαν σήμερα πριν 36 χρόνια ο άνθρωπος της τεχνολογίας παρουσίασε στο κοινό τα Windows.

Ήταν 10 Νοεμβρίου του 1983, όταν ο «εμβληματικός» συνιδρυτής της Microsoft παρουσίασε στο Helmsley Palace Hotel της Νέας Υόρκης, την πρώτη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού της αμερικανικής εταιρείας, που σήμερα έχει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 80-90%.

Δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό τότε -με την έννοια που το γνωρίζουμε σήμερα- αλλά περισσότερο ένα γραφικό περιβάλλον, που αποτελούσε, στην ουσία, μία επέκταση του MS-DOS.

Η Microsoft ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα σχετικό προϊόν, με την ονομασία «Interface Manager», ήδη από το Σεπτέμβριο του 1981. Οι πρώιμες εκδόσεις χρησιμοποιούσαν menus στο στιλ του MS Word, που άλλαξαν σε pull down menus μέσα στο 1982. Τα Windows 1.0, όταν τελικά κυκλοφόρησαν, διέθεταν ένα ξεχωριστό γραφικό περιβάλλον με με drop-down menus, tiled windows, υποστήριξη mouse και τη δυνατότητα να «τρέχουν» ξεχωριστές εφαρμογές την ίδια χρονική στιγμή, οι οποίες μπορούσαν μάλιστα και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Χρήσιμα apps, όπως το Ημερολόγιο, το Ρολόι, η Ζωγραφική, το clipboard ή ένας text editor έκαναν την εμφάνισή τους ως καινοτομίες της εποχής, αποτελώντας από τις πρώτες που κέρδισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο ολοένα και αναπτυσσόμενο από τότε λειτουργικό της Microsoft.

Σύμφωνα με την αναφορά του Gates στο event, τα Windows θα κυκλοφορούσαν μέσα στο 1984, ωστόσο το εμπορικό τους λανσάρισμα δεν έγινε πριν τις 20 Νοεμβρίου του 1985.

Δείτε ένα video που θα σας γεμίσει αναμνήσεις…

https://youtu.be/Fvx5L3RnjAA

https://youtu.be/Gh9iapvhnpM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ